От х:

Днес в x:

Обявиха търга за вестникарските будки, искат 100 бона депозит

Община Хасково обяви конкурса за отдаване под наем на терени за поставяне на вестникарски павилиони и автобусни спирки с будки. Търгът ще се проведе на 2 април, става ясно от съобщението на администрацията.

На тезгяха са 41 петна за поставяне на павилиони. Конкурсната документация струва 50 лева, но за участие в процедурата се изисква депозит в размер на 100 000 лв. Търгът ще бъде за всички места накуп.

Решение за провеждане на конкурсната процедура бе взето на последната сесия на Общинския съвет в Хасково в края на февруари. Тогава местни разпространители заподозряха, че търгът се прави за Лафка, веригата на „Табак Маркет“, дъщерна фирма на „Булгартабак“, зад която стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Основания за подозренията им беше фактът, че всички места за вестникарски будки се дават накуп, както и размерът на депозита от 100 000 лева, какъвто може да си позволи само едър играч на пазара като „успелия млад“ Делян Пеевски. На сесията на Общинския съвет, когато бе гласувано това предложение на кмета Георги Иванов, нямаше никакви обсъждания, в които да се потвърди или отрече участието на Лафка и Пеевски. Нямаше и нито един глас „против“.

Съмненията на досегашните разпространители са, че ще бъдат изхвърлени от бизнеса с един замах. По този начин Пеевски, чието семейство притежава не само медийна империя, но държи и голяма част от разпространението на вестници в България, би могъл да контролира кои издания ще се продават в областния град.

Особени притеснения у разпространителите поражда и методиката на оценяване на офертите. Според нея най-голям дял в оценката – 50 процента, ще има идейният проект за павилионите. А Лафките изглеждат наистина добре. Начинът за плащане (месечно или авансово) ще носи 20 точки, а срокът за изпълнение на инвестициите – също 20 т. Най-малко – 10 точки, ще носи предложената наемна цена.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини