От х:

Днес в x:

Промени в закона: НЗОК да плаща само за лекарства с договорени отстъпки

Допълнителен хаос в здравната система може да донесе предложението за задължително предоставяне на отстъпки в цените на лекарствените продукти, заложено в проекта на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Investor.bg потърси коментарите на представители на пациентите и на фармацевтичната индустрия.

Ефектът върху пациентите от подобно предложение е най-страшен, коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Трябва да се разшири полето за предоставяне на отстъпки от страна на фармацевтичните фирми, сегашният тясно административен подход не предлага гъвкавост и обрича на липси лекарствения пазар у нас, коментира председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми Деян Денев.

Идеята, която разбуни фармацевтичния бизнес, е намерението Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща само за лекарства, за които са договорени отстъпки, както и осигуряването на задължителни отстъпки за всички нови молекули и всички онкологични лекарства, закупувани от болниците.

Предлага се и възможност за нов вид отстъпка - в натура. При договорени отстъпки в натура за лекарствените продукти, приложими при лечението на злокачествените заболявания, НЗОК заплаща стойността на отпуснатите опаковки от съответния лекарствен продукт, предоставени като натурален рабат, пише в проектодокумента.

Според фармацевтичния бизнес, ако бъде приет подобен механизъм, който императивно налага предоставяне на отстъпки, то това означава касата да отлага реимбурсирането на нови терапии с години, което без съмнение ощетява пациентите. Това дали дадена фирма е договорила отстъпки от лекарствените продукти не бива да е условие за заплащането им, коментира Деян Денев. Умното договаряне не следва да става така, допълва той.

По негово мнение дори предложението за задължителните отстъпки да мине, винаги ще има лекарствени продукти, за които няма как да бъдат предложени отстъпки, което означава най-малко отлагане на терапията, а за онколекарствата – дори изчезването им от пазара. Денев припомни ситуацията отпреди години, когато касата беше поставила подобни императивни условия и то за онколекарствата, като в крайна сметка касата не посмя да лиши пациентите от реимбурсация на скъпоструващите медикаменти. По негово мнение сега ситуацията може да се повтори.

Какво ще стане в случай, че не бъдат договорени отстъпки за всички лекарствени продукти. Дали касата ще прекрати тяхната реимбурсация, попита Денев.

За индустрията въпросът е не дали да се договарят отстъпки за лекарствените продукти, а как да става самото договаряне. Касата трябва да разшири полето на договаряне на отстъпки, смята той. Бизнесът може да предложи различни гъвкави форми, които изключват единствено финансовите отстъпки – например предоставяне на лекарства и медицински изделия в натура, даде пример Денев. 

Позицията, че са необходими гъвкави схеми за договаряне на отстъпки, защити и д-р Станимир Хасърджиев. Той коментира, че те са познати и приложими по света и трябва да се възползваме от тези примери. Огромна опасност грози пациентите у нас от изчезване на важни лекарства от нашия пазар, каза той. И поясни, че при поставените в ЗЗО условия огромната част от малките фармацевтични компании няма да могат да предложат отстъпки, съответно медикаментите няма да бъдат заплатени от касата, а това лишава пациентите от достъп до лечение.

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване могат да предизвикат хаос в българското здравеопазване, смятат от Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА). Председателят на асоциацията Росен Казаков изразява сериозното си безпокойство във връзка с част от текстовете на законопроекта за изменение и допълнение на ЗЗО.

Според него трябва да се подхожда много внимателно и отговорно по отношение на въпроса с отстъпките при лекарствените продукти. Според тях предлаганият механизъм е приложим за скъпоструващите медикаменти със 100% реимбурсиране.

Във всички останали случаи е налице конкуренция между лекарствените продукти в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), която в достатъчна степен гарантира понижаване на цените и възможност за опитимизиране на разходите на НЗОК, без да се стига до накърняване на интересите на пациентите и до липсващи на пазара медикаменти.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини