От х:

Днес в x:

Военен караул, хайдушко шествие и родопски песни за 3 март в Смолян

Честванията за 3 март започнаха днес в Смолян с благодарствен молебен в църквата „Св. Никола”, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, а след това младежите от патриотичното движение „Родопски хайдути” , облечени в традиционни носии, поведоха шествието. Младите воеводи организираха традиционното шествие от църквата "Св.Никола " до площад „Възраждане”.

Кулминацията на тържествата бе пред паметника на загиналите за свободата на България, където воененните от 101-ви Алпийски батальон почетоха падналите за свободата на родината с почетен караул.

Въпреки проливният дъжд, десетки смолянчани се включиха в празничната проява за Националния празник. По традиция смолянчани и гостите на града се събраха в кв. Устово, където през 1878г. влизат войските на руския генерал Пьотър Черевин.

Пред паметника цветя и венци поднесоха депутатите Дора Янкова от БСП и д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ , областният управител Димитър Кръстанов, председателят на ОбС Филип Топов, общински съветници и общественици.

"Трети март трябва да ни обединява и извисява, защото сме наследници на борците със светли възрожденски идеали за силна и свободна България", каза в словото си кметът Николай Мелемов.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника на пл.”Възраждане“ в Устово с венци и цветя.

Тържеството продължи с празничен концерт на ФА „Родопа” и самодейни състави, което заради дъждовното и студено време се премести в залата на читалище „Кирил Маджаров“.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини