От х:

Днес в x:

Умилостивиха Марта с усмивки и огън

С прескачане на огън бяха прогонени злите духове

Със стотици усмивки и запален срещу зли уроки огън, първокласници от СОУ „Васил Левски“, ученици от гимназията по туризъм „Александър Паскалев“ и деца от ансамбъл „Южняче“ на Васко Димов умилостивяваха капризната Баба Марта ден преди настъпването на най-женския месец в годината. За водач на ритуала бе избрана най-хубавата жена наоколо - хореографката на „Южняче“ Галина Щерева. Кръшната красавица подкара мръсотията вкъщи с такъв сексапил и финес, че много зрители незабавно пожелаха метлата на ближния си.

Женското скърцане със зъби обаче бе спестено от разбирането, че именно хубавица трябва да умилостивява лютата баба. Марта не понасяла мисълта, че е „баба“ и си го изкарвала на всеки, който и го напомни. Според народното поверие една старица извела стадото си кози в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция "заемни дни", "заемници", "броени дни". Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Предварителното умилостивяване на капризния женски месец се проведе по традиция в двора на Паскалевата къща в Хасково. След стихчетата и танците, настъпи най-забавната за първолаците част. Водени от чаровната стопанка, момчета и момичета се засилиха да прескачат ритуалния огън. За чест на мъниците всички избраха да преминат над огненото препятствие, вместо покрай него, както ги съветваше разтревоженият Васко Димов. Историята помни как при подобни ритуали са се подпалвали празнични фусти и нови чорапогащници.

Г. Христов

Млада стопанка умилостивяваше Баба Марта
И захранваше послушните дечица
Питките и хлебчетата бяха приготвени от клуб "Родолюбие" към ПГТ "Александър Паскалев"
Ансамбъл "Южняче"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини