От х:

Днес в x:

Образованието - първа грижа на Бюджет 2014

По думите на кмета на общината Ангел Папазов основен приоритет в Бюджет 2014 година ще е образованието. Това стана ясно на проведеното вчера обществено обсъждане на проекта. Приходите  заложени в бюджета на общината за 2014 година са 11 552 108 лв.   От тях 6 407108 лв. от държавния бюджет за делегираните от държавата дейности. Останалата част ще бъде събрана от местни данъци, такси, наеми на общинска собственост, продажби, субсидии от ЦБ и други и 331 950 лв преходен остатък.

Проектобюджетът, така и не беше публикуван предварително никъде. Споменатите числа бяха цитирани от отговарящата за бюджета Тоска Славова. Обещанието е цифрите днес да се появят на сайта на общината.

Докато  очертаваше насоките на бъдещия бюджет, кметът каза, че целта е  привличане на максимално количества средства в приходната част, за да можем да се задоволи всичко, което е регламентирано като законови разпоредби, както за детските градини и училища, така и за съгражданите ни от различните населени места. „Но не можем да го направим идеално в рамките на една година и един бюджет – подчерта градоначалникът и даде пример: от миналата година срещу общината е заведено дело заради дупките по улиците, но една община не може сама да поддържа общинската пътна мрежа, а в Първомай  тя е 110км. Една община не може да поддържа 500км улици и да даде качествена услуга. С това той обясни и защо и тази година се насочват към образованието.

За мен е много важно да направим услугата в детските градини и училищата подходящи – подчерта Папазов-  а след това да вложим средства в цялата и всичката друга  инфраструктура, която е на отговорност на местната власт и се ползва от цялата общностна. За това акцентираме в СМР, основни средства, акцентираме върху проекти. Тези проекти, за да се направят струват пари, струват пари и одитите, които се правят предварително, а тези пари трябва да се изкарат от общинските бюджети. Само така можем да кандидатстваме и да променяме и инфраструктурата. Така стоят нещата – образование, проекти – кандидатстване и реализация както за инфраструктура, така и за други мерки, които дават фондовите възможности. За приходната част пак сме акцентирали върху общинската собственост – продажба и наеми и аренда на земи. Има инвеститори – за стопанства, овощни градини, оранжерии за зеленчуци и цветя. Това създава инвестиционен климат, работни места, за плащане на данъци и такси.

Три основни направления очерта кметът за реализиране на бюджета – работа  по проекти, финансиране от еврофондове; Работа по проекти, реализирани чрез министерствата; Взаимодействие с институции.

За подробности думата беше дадена на Тоска Славова – бюджетар на общината. Тя цитира предвидените приходи и разходи, които се надяваме в скоро време да можем да видим на носител.

На обсъждането по традиция присъстваха директорите на учебни заведения, кметове на населени места от общината и служители от Общинска администрация. Тази година интерес проявиха общински съветници. Изненада беше активното участие на жители от село Виница, начело с Паунка Запрянова, които поставиха наболели за населеното място въпроси.

 „Делегацията“ беше поканена от кмета Ангел Папазов на среща, на която да бъдат обсъдени техните проблеми в опит да бъдат разрешени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини