От х:

Днес в x:

Омбудсманът Пенчев: Новият Наказателен кодекс не е обществено обсъждан

„Новият Наказателен кодекс в окончателния му вариант, който беше публикуван на 16 декември, не е обществено обсъждан. Първо омбудсмана никога не е участвал в работна група. Аз съм давал становища по текущи проекти, но нашето общество не видя тази Наказателен кодекс в окончателния му вид".

Това заяви в студиото на Нова тв националният омбудсман . Той поясни, че Наказателният кодекс не може да бъде продукт на творчески колектив, защото той е политически акт.

Изказването на омбудсмана бе по повод намерението на Министерския съвет да отмени най-тежката присъда, която съществува в момента - доживотен затвор без право на замяна.
„Доживотен затвор с право на замяна не означава, че се заменя на всяка цена. Това е една опция и то с оглед на човека и на деянието", поясни . Според него текстовете трябвало да бъдат внимателно обсъдени.

По думите на омбудсмана парламента няма друг изход, освен да приеме НК на първо ченете и после текстовете да се пренапишат между първо и второ четене. „Но такова пренаписване ми се струва абсурдно", категоричен бе Пенчев.

Той отправи и критиките си към бързото променяне на спорния член, който даваше повече права на обществените личности и ограничаваше това на журналистите да ги снимат на публично място.

„Какво стана с този текст. Журналистическата гилдия скочи и текстът бе променен бързо. Защо? Ако друга гилдия бе възроптала срещу друг текст, и той ли щеше да е променен. Ако законът бе обсъждан нормално, такива неща щяха да бъдат изчистени", обясни Пенчев и добави, че е крайно време да имаме формулирана наказателна политика.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини