От х:

Днес в x:

Станишев свиква елита на партията

Лидерът на БСП Сергей Станишев свири сбор на партийния елит. В неделя в Пловдив той събира Изпълнителното бюро, ръководството на парламентарната група, шефове и зам.-шефове на комисии в НС, общински и областни председатели. Официалният дневен ред включва отчет за свършеното през първите шест месеца управление с мандата на соцпартията, приети закони и очертаване на приоритети за новата парламентарна сесия. Всички са наясно, че най-важна е точката „разни“, в която се очакват остри изказвания срещу решението на бившия държавен глава Георги Първанов да разцепи гласовете за левицата на евровота, като състави паралелна червена листа с водач Ивайло Калфин. Това е и една от най-коментираните теми сред депутатите от Коалиция за България. В местните структури вече се чуха гласове за „изпълнение на чл. 27, т. 5 от устава на партията по отношение на Първанов“. Той предвижда незабавно изключване „при констатирано членство в други партии и организации със статут на партии по решение на основната партийна организация (ОПО) или партиен орган“. Там се посочва, че ако двете структури не се произнесат в едномесечен срок, решението се взема от съответната контролна комисия. Лидерът на левицата е изправен пред трудната дилема да спази точката на устава, изключвайки Първанов преди евроизборите, или да изчака. Първото му действие би могло да превърне в жертва бившия държавен глава и да привлече допълнителни симпатии и гласове за неговата листа. Във втория случай Станишев най-вероятно ще бъде обвинен от своите, че проявява двоен стандарт и нарушава основния партиен закон.

След като излезе от „Дондуков“ 2, Първанов получи червената си книжка от организацията в Ковачевци. Сред народните представители вече текат облози дали бившият държавен глава ще бъде изключен от партията. Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов определи хода на Първанов като безсмислен и прогнозира, че АБВ ще вземе най-много 30 000 гласа на евровота. Най-оптимистичната прогноза е 70 000. Това обаче може да стопи незначителната засега преднина на БСП пред ГЕРБ, опасяват се депутати.
На пловдивската сбирка Станишев ще стегне структурите. Ръководството на партията ще спусне и „норматив“ за брой избиратели по райони. Той ще бъде определен чрез завишаване на данните за резултатите на БСП по места на предишния вот за Брюксел. На 1 февруари левицата ще има пленум преди конгреса на 8 февруари.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини