От х:

Днес в x:

Брюксел иска да превърне ЕС в Съединени европейски щати

Най-доброто оръжие срещу евроскептицизма" е ЕС да стане „Съединени европейски щати", обяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вивиан Рединг, цитирана от „Дейли Телеграф".

Рединг, която е еврокомисар по правосъдието и най-дълго действащият комисар в Брюксел, призова за „истински политически съюз" и той да бъде в дневния ред на европейските избори тази пролет.

Нуждаем се от изграждането на Съединени европейски щати с Комисията като правителство и две камари - Европейският парламент и „Сенат" на страните-членки", обяви тя.

Визията на Рединг, която е споделяна от много европейски институции, би трансформирала ЕС в супердържава, която намалява правомощията и политическата роля на националните правителства и парламенти до нивото на местните съвети във Великобритания.

Според плана комисията ще е над правителствата и депутатите в Европейския парламент, който ще измести суверенитета на депутатите в националните парламенти.

Националните лидери, които в момента участват в срещи на Европейския съвет, ще имат консултативна роля и ще са членове на втората камара на парламента.

Лидерът на Партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж е сигурен, че хората ще бъдат категорично против този централизиран фанатизъм.

Представители на ЕС като Рединг искат европейските избори през май да бъдат отвъд дебатите за строгите мерки за икономии в еврозоната чрез разгръщане на голяма идея в Европа.

Този дебат се придвижва към решителна фаза сега. След малко повече от четири месеца гражданите на Европа ще могат да изберат Европа, в която те искат да живеят", каза тя.

Има голям залог. Изходът от тези избори ще оформи Европа за години напред. За това гласуването на тези избори е решаващо", каза тя и добави: "Това ще бъде нашето най-добро оръжие срещу евроскептицизма: да обясним на нашите граждани, че техният вот наистина е значим".

По време на церемония в Атина по приемането на председателството на ЕС от Гърция, президентът на ЕК Жозе Барозу предупреди, че ЕС трябва да използва 100-годишнината от Първата световна война, за да предупреди евроскептиците, крайнодесните и популистките антиевропейски партии, че могат да върнат войната в Европа.

Същевременно европейски дипломат заяви, че федералистката хипербола за Съединени щати е противоположното на полезното за по-голямата част от страните, които искат добре да работи един реформиран ЕС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини