От х:

Днес в x:

Защо балсамирали Тутанкамон с еректирал полов орган?

Тутанкамон е бил балсамиран с полов орган в ерекция, за да заприлича на бога на мъртвите Озирис, който властвал в подземното царство. До този извод стигнали учени от Американския университет в Кайро, пише в. "Ню Йорк пост".

Поради същата причина тленните останки на фараона били покрити с тъмна течност, за да наподобяват тъмната кожа на божеството.

По време на мумифицирането на фараона неговият член е бил балсамиран под ъгъл 90 градуса. Сърцето на мумифицирания фараон било отстранено. Това не е случайно, изтъкват учените.

Древноегипетските религиозни текстове указват, че и сърцето на бог Озирис е било извадено от брат му Сет.

Рисунките, окрасяващи гробницата, изобразяват Тутанкамон като Озирис. Когато младият фараон починал през 1323 година пр. Хр., времената в Древен Египет били много размирни. Страната преживяла религиозна революция по време на управлението на бащата на Тутанкамон - Ехнатон. Той искал да разруши традиционните политеистични вярвания на поданиците си и да замени многобройните божества с бога на слънцето Атон.

Тутанкамон се опитвал да тушира последствията от този катаклизъм. По време на мумификацията му било решено не само да бъде балсамиран пениса му в ерекция, но и да бъде помазан с черна течност. Така по някакъв начин щяла да бъде възвърна вярата в стария бог на подземния свят Озирис.

Според проф. Салима Икрам от Американския университет в Кайро тези ритуали имали за цел да представят починалия Тутанкамон като самия бог Озирис. В други фараонски гробници от същата епоха фреските по стените им изобразявали починалите крале само в прегръдката на бога на мъртвите.

"Пенисът в ерекция символизира бог Озирис в неговия най-силен и регенеративен момент", изтъква проф. Икрам.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини