От х:

Днес в x:

Бонус за престъпници с новия Наказателен кодекс

Новият Наказателен кодекс (НК) дава неочакван бонус с т.нар. освобождаване от наказателна отговорност. При него, въпреки че е извършил престъпление, ако отговаря на определени условия, деецът само се глобява, пише "Труд".

Тази възможност съществува и сега, но се прилага еднократно, защото условието да се отървеш само с глоба е досега да не си бил освобождаван от наказателна отговорност.

Новият НК обаче дава право на престъпниците многократно да отървават затвора. Условието е да е изтекла една година, откакто са платили глобата предния път.

Проектът за НК е на сайта на Министерство на правосъдието

Останалите изисквания, за да не се водиш осъждан, въпреки че си извършил престъпление, остават същите.
Първото е деянието, което си извършил, да се наказва с до 3 години, ако е умишлено, и с до 5 години, ако е непредпазливо.
Второто е досега да не си осъждан и да си възстановил вредите, които си причинил.

Новият "бонус" не важи за тези, които са причинили смърт или тежка телесна повреда.
От него не могат да се възползват и пияните шофьори, нападателите на полицаи, както и извършилите на множество престъпления (например продавач, който редовно е вземал пари от касата на магазина).

С новия НК обаче за първи път възможността да се измъкнат само с глоба е отнета на дрогираните шофьори.

Друга новост е, че извършителите на престъпления по служба на практика са лишени от бонуса.

В новия НК е записано, че няма да се освобождават от наказателна отговорност хората, които са орган на власт (например министри, шефове на агенции) и тези, които са извършили престъпление "при или по повод на изпълнение на службата си".

В началото на 2014 г. ще бъде организирана дискусия по предложените текстове за нов кодекс.

В края на миналия месец вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви, че по-леките наказания били съобразени с модерните стандарти.

В новия кодекс има предложение да отпадне присъдата "доживотен затвор без замяна".
Мотивът е, че се възприема като твърде нехуманно наказание заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини