От х:

Днес в x:

ДСБ иска Реформаторският блок да е без “Синьото единство”

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е обявил, че ще настоява Реформаторският блок да прекъсне отношенията си с формацията "Синьо единство" още в понеделник.
В предупредителното писмо по повода нямало мотиви, но според запознати с преговорите сред тях е това, че бившите седесари, сред които е и евродепутатката Надежда Нейнски, се противопоставят на част от решенията - за квотно представителство в коалицията, като вместо това настояват за обща партия, пише "Труд".

Според запознати, в блока били недоволни от медийните изяви на Нейнски и особено заради тезата й, че в Реформаторския блок има две тенденции - дясна и либерална, и е важно коя ще надделее. 

Брожения има и срещу слуха, че лидерката на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще бъде наложена за водач на евролистата през месец май, макар официално такъв разговор да не е воден между ДСБ, ДБГ, СДС, "Синьо единство", НПСД и БЗНС.

"Искам първо да се запозная с мотивите",
 каза пред "Труд" лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов. 

Той недоумяваше кога и с какво формацията му е спряла да отговаря на подписаните принципи и заявените приоритети на блока.

Панчугов допълни, че ако различно мнение е причина за изключване, то РБ ще покаже, че нищо ново не е научено от партиите вдясно.

Очаква се СДС да подкрепи позицията на ДСБ в понеделник. Позицията на преговарящите от името на ДБГ била същата, макар в партията да има брожения, разказаха запознати. Признаци на недоволство имало и в тъмносините редици.

Очаква се и реакцията на членовете на Гражданския съвет по темата, но за отстраняване на "Синьо единство" се говори от доста време.

 В петък пред "Панорама" Бойко Борисов, на въпрос как вижда бъдещето, щом РБ не иска да работи с ГЕРБ, обяви: "В любовта е така - първо се бият, после се обичат. Ще ни заобичат." 

"Предпочитам да говорим за политика, предложението на Бойко Борисов ми изглеждаше прекалено любовно", отвърна Кънев пред Нова тв в събота.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини