От х:

Днес в x:

Oт фонд "Земеделие" молeли общините да се включат в проекти

Земеделският министър Димитър Греков заяви, че 278 млн. лв. от европарите за земеделие са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. 

Министърът заяви, че причината за това е както забавеното разплащане до момента, така и липсата на кадри в общините, които да усвояват пари по проекти, предаде БНР. 

Греков заяви, че експертите от фонд "Земеделие" буквално търсят и молят общините да се включат в проекти по селската програма. Във фонда са командировани служители от дирекциите в страната, за да се засили темпото по обработка на документите.

 
"На 10 декември ще започне плащането на парите по агроекология.  Проблем обаче са парите,  които трябва да бъдат усвоени от общините", каза още Греков. Наскоро той заяви, че земеделското министерство е подготвило екшън план за спешно разплащане на 280-те милиона до края на годината. От януари по Програмата за развитие на селските райони е трябвало  да бъдат разплатени 308 милиона евро, но до септември са разплатени  90 милиона.

Вицепремиерът Зинаида Златанова каза миналия месец, че  предишното  правителство е било предупреждавано за проблеми при  усвояване на  средствата по ОП "Развитие на селските райони",  като са загубени 39  млн. лева през 2011-а и 51 млн. -  през 2012 г.

Следващият програмен период
Греков напомни, че през следващия програмен период от ЕС трябва да дойдат общо 15 милиарда лева за българското земеделие, предаде БГНЕС. Заложените средства за директни плащания за периода 2014-2020 г. са  10,4 милиарда лева или два пъти повече от сегашния програмен период, а  4,6 милиарда лева ще е бюджетът на Програмата за развитие на селските  райони.

"Важно е парите да отидат и към изостаналите  производства", подчерта министърът.

Ще има пари за купуване на техника, за напояване, за младите фермери. Помощта за обвързаната подкрепа се увеличава от 3,5% на 13%. 

 "От тях ще заделим за нашите приоритети, сред които  животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството", подчерта министърът.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини