От х:

Днес в x:

В деня без тютюнопушене: 1 цигара = 6 мин. по-малко живот

Никотинът от цигарите достига до мозъка само за 8 секунди след вдишването на тютюневия дим. Всяка изпушена цигара съкращава живота на пушача с 6 минути. Мит е, че цигарите успокояват нервите. Напротив, те само намаляват симптомите на нервност. Вдишването на тютюневия дим от непушачите в стаята (пасивно пушене) може да им причини дихателни проблеми и астма. Особено уязвими в това отношение са малките деца и бебетата.” Стряскащите хакти изнесоха участниците от Превантивния информационен център по наркотичните вещества пред свои връстници от 8 г. клас на Финансово-стопанската гимназия в Хасково. Те премираха вредата на днешния 21-ви ноември, който е обявен за международен ден без тютюнопушене чрез ролеви игри.

Целта на този ден е пушачите да направят първа крачка към живот без цигари и поне един ден да се откажат от тях.

Кампанията има за цел и да повиши познанията за вредното действие на пушенето върху здравето.

Освен в Икономиката, през цялата седмица кампанията върви и в другите училища сред учениците от 6-ти до 8-ми клас.

Обучителният метод е „Връстници обучават връстници“.

Никотин (тютюн)

Никотинът е най-широко използувания лек стимулант, към който стотици милиони хора имат силна зависимост. Притежава свойства, по които се отличава от останалите стимуланти - той едновременно подтиска напрежението и леко стимулира интелекта, но е твърде кратко действуващ, предизвиква силна зависимост и има твърде неприятни странични ефекти. А най-вредният от възможните начини за употребата му е пушенето на тютюн.

История

Колумб, при пристигането си в Новия свят, описва тютюна чрез впечатленията си от местните жители: "малко изсушени листа, които те, изглежда, смятат за много ценни". Европейците не могли да разберат защо туземците "се опиват от дима", когато пушат свитите листа. Първите любопитни испанци, които се опитали да пушат по подобие на индианците, привлекли вниманието на Инквизицията, но именно те донесли тютюна в Европа.

Характеристика

Тютюневият дим съдържа около 4000 химически вещества, повечето от които са особено опасни за здравето. Тютюнът натрупва в себе си:

  • изотоп полоний-210 - заедно с други радиоактивни изотопи е основната причина за възникване на рак на белия дроб;

  • многоядрeни ароматни въглеводороди - съдържат се в катрана, който също се отлага предимно в белия дроб.

Ефекти при употреба:

Никотинът е силен и бързо действащ наркотик. Започва да действа на мозъка около 8 секунди след вдишване на тютюневия дим, влияе върху периферната нервна система като повишава кръвното налягане и ускорява сърдечния ритъм.

Никотинът влияе на скелетните мускули като причинява слаб, но забележим тремор.

Никотинът свива кръвоносните съдове - външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата причинява по-бързото и стареене.

При първите опити за пушене човек често чувства замаяност и отпадналост, възможно е гадене и повръщане. Редовните пушачи казват, че цигарите им помагат да се съсредоточат или обратно - да се отпуснат и намалят нервността. Това противоречие, наречено парадокс на Несбит, има много възможни обяснения, но най-вероятно е, че за пушача по-важен е самият ритуал на пушенето, навикът.

Смъртната доза никотин е около 60 mg - приблизително, колкото съдържа една силна пура.

Последици при продължителна употреба:

Формирането на зависимост към цигарите е много улеснено. Дори хора, които пушат отвреме-навреме, развиват зависимост и стават редовни пушачи. При тях настъпват трайни биохимични промени (т.е. има и физическа зависимост) и при липса на веществото се проявяват признаци на абстиненция - забавен пулс, проблеми със съня и апетита, безпокойство, раздразнителност или депресивност, невъзможност за съсредоточаване, намалена работоспособност и др.

Освен, че предизвиква рак на белия дроб, устата и гърлото, катранът прави хроничните пушачи много по-склонни да развият бронхити и емфизем. Ферментиралият тютюн, който се пуши с лула или във вид на пури, предизвиква по-често рак на устата и гърлото. При пушачите е вероятно развиването на проблеми с кръвоносните съдове и на язва, сърдечно заболяване или мозъчен инсулт.

Вдишването на тютюневия дим от непушачите в стаята (пасивно пушене) може да им причини дихателни проблеми и астма. Особено уязвими в това отношение са малките деца и бебетата.

Рискът за здравето при пушачите се увеличава с увеличаване на броят на изпушените цигари през деня, с годините, с по-ранната възраст на употреба и с по дълбокото вдишване на дима.

Пушенето от бъдещите майки, особено по време на бременността, може да се отрази на плода. По-вероятно е детето да се роди с намалено тегло, да има други усложнения, да е по-податливо на заболявания.

При пушене се влошава кръвоснабдяването от свиване на кръвоносните съдове и това води до жълтеникав тен на лицето и засилено стареене на кожата;

Пушенето става причина за пожълтяване и на пръстите на ръцете, за постоянно лош дъх и неприятна миризма на косата и дрехите.

Лечение

Лекарите предлагат различни специализирани лечения на зависимостта от никотин, но задължително е силно желание за лечение, воля и търпение на пациента.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини