От х:

Днес в x:

Хвалят законопроекта на Цонев и Пеевски за офшорките

Делян Пеевски не поиска да играе днес ролята на народен представител и не уважи лично предложения от него законопроект за офшорките.

От парламентарната трибуна бе представен новият закон за офшорните компании, чийто вносители са самият депутат от ДПС Делян Пеевски и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Новият закон за офшорките предвижда въвеждането на забрана за дружества, които са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да осъществяват дейности в най-значимите сфери на икономиката или да придобиват дружества, осъществяващи дейност в тях - обществени поръчки, приватизационни сделки, концесии, придобиване на държавно или общинско имущество и други.

Новото предложение изисква и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, благодарение на които механизмът за скрито разпределение на печалби ще се задейства и за фирмите в т.нар офшорни зони.

Единият от вносителите на закона за офшорките Йордан Цонев обясни, че темата за „скритите" компании е актуална в цял свят, като над 60 страни са се обявили по инициатива на САЩ и Англия за т.нар „отворено" управление. Вдъхновен от предложението на Дейвид Камерън Цонев предложи и в България да се създаде регистър на истинските собственици на тези офшорни компании, тъй като само така ще се проследят истинските финансови потоци.

Трябва да си поставим за цел изготвянето на такъв регистър у нас, за да е ясно кой точно стои зад компаниите, регистрирани в офшорните зони", изтъкна още председателят на парламентарната бюджетна комисия и обърна внимание на това, че широката общественост трябва да е наясно със собствеността на тези компании.

Депутатът от левицата Янаки Стоилов подкрепи с „две ръце" предложения закон за офшорните компании.

„Представеният законопроект отбелязва нова страница към подхода на законодателната дейност, като се поставя за първи път от много години насам актуална тема", похвали от своя страна Янаки Стоилов вносителите Пеевски и Цонев. Червеният" депутат изтъкна, че още през 2008 година е поставил въпросът за офшорките, като тогава по думите му в България е нямало политици и държавници, които да започнат да се занимават с този проблем.

Прикрито Стоилов засегна и протестиращите през последните седмици студенти у нас, които са се обединили под названието „ранобудните". „Да си ранобуден в политиката означава, че трябва да можеш да реагираш последователно на новите промени. Българският парламент изпреварва част от общественото мнение в България, поставяйки някои теми за дебат в пленарна зала като например темата за офшорните компании", отбеляза още народният представител от левицата.

Янаки Стоилов изброи и някои от негативите на офшорните фирми, като например застрашаване на равенството на гражданите пред закона и разрез с принципите на правовата държава.

Съществуването на такива икономически противоречения, каквито са офшорките, противоречи и на принципа за лоялната конкуренция. Компаниите, които действат на светло, са в неравностойно положение спрямо тези, които са привилигировани", алармира още „червеният" депутат.

Той определи още офшорните зони като данъчни оазиси, в които се скриват действителните собственици на фирми и финансови потоци.

Темата за офшорките бе продължена и в кулоарите на парламента.

Вносителят Йордан Цонев заяви пред журналисти, че е зареден с достатъчно сили, за да представи законопроекта сам в пленарна зала, тъй като съвносителят на предложението депутатът Делян Пеевски отсъстваше и днес от работното си място. Все пак, по думите на Цонев, небезивестният Пеевски е допринесъл достатъчно много за изготвянето на закона за офшорните компании, за да бъде вписан като негов вносител.

Председателят на парламентарната комисия разбули още подробности около закона за фирмите, регистрирани в екзотични офшорни зони. Йордан Цонев е помолил колегите си депутати да изберат максималния триседмичен срок между разглеждането на проекта на първо и второ четене в пленарна зала.

Темата е много голяма, сложна и искаме да направим закона качествен", обеща вносителят Цонев и подчерта, че при изготвянето му ще бъдат поканени и добри специалисти, които вече са критикували законопроекта. „Дано тези хора да участват наистина, а не да си останат с критиката", заподозря още Цонев.

Новопредложеният законт за офшорните зони ще засегне и медиите. „Трябва ясно да се разпише каква ще е санкцията за тези, които издават периодичен печат. На всички останали може да им се отнеме лиценза, но за издаването на периодичен печат няма лиценз", обясни още Йордан Цонев и увери, че в тази част ще има сериозна глоба.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини