От х:

Днес в x:

Студенти окупират парламента. Хасан вместо Бисеров. Преглед на печата

Вестниците във вторник поместват публикациите за срещата на президента Плевнелиев с висши държавници по повод на 10 ноември.

„Само Петър Стоянов от президентите от началото на прехода до днес присъства на срещата с президента Росен Плевнелиев...
На срещата са и председателите на Народното събрание през годините.
Георги Първанов не присъства, тъй като има ангажимент в провинцията, а Жельо Желев е възпрепятстван по лични причини.
От председателите на Народни събрания присъстват Цецка Цачева, Александър Йорданов, Георги Пирински, Огнян Герджиков, Борислав Великов,  Благовест Сендов и Йордан Соколов..." - в. „24 часа".

„Призовавам всички политически сили да загърбят различията си. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата с президенти и председатели на Народното събрание от времето на прехода.  
По този начин президентската институция отчете 24 години от падането на тоталитаризма.
Не присъства председателят на парламента Михаил Миков, който в неделя бе гост на рождения ден на Видинския митрополит Дометиан. На поканата се отзоваха всички останали председатели на предишни Народни събрания .. 
Президентът Плевнелиев анализира, че през прехода обществото ни не е успяло да се справи с ниския жизнен стандарт, безработицата, демографската криза, изграждане на среда, която да накара младите хора да не напускат страната, а да остават в България...
Той отчете, че още не сме изпратили и Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото.
Гостите не отрониха нито дума. Те изслушаха речта на президента, след което отидоха на обяд, даден от Плевнелиев..." - в. „Труд".

„Най-много ни липсва днес общата кауза, новата голяма цел, около която да се обединим и да следваме. През изминалите 24 години постигнахме много, но и много не можахме да реализираме като общество.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев сред срещата с президента Петър Стоянов и председатели на Народното събрание от времето на прехода.
Голямо постижение за консолидацията на нашата демокрация изигра запазването на етнически мир, подчерта Плевнелиев. За пореден път в историята си българският народ показа своята толерантност, каза той. Но най-голямото предизвикателство пред всички нас е как да бъде преодоляно усещането от липса на справедливост. В тази посока той посочи, че институциите трябва да бъдат ефективни и прозрачни. Отчете и неблагоприятните последици от ниския жизнен стандарт, безработицата и демографската криза. Все още не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в архивите, където им е мястото.
Има няколко неща, около които трябва да се обединим - съдебната реформа, важността на малките и средни предприятия, слагането на край на монополите и олигархията. Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи на обществото. Президентството винаги е било отворено за дебат, подчерта той..." - в. „Сега".

„Опитите за насаждане на омраза и за извличане на тясно партийни дивиденти, водени от фалшив национализъм, са опасни и крият огромни рискове, предупреди президентът Росен Плевнелиев. В изявление по случай 24-ата годишнина от началото на демократичните промени в България той посочи, че Арабската пролет и кризата в Сирия са изправили страната пред предизвикателство, на което трябва да бъде отговорено с толерантност.
На среща с президента Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и председатели на парламенти от последните 24 години днес държавният глава обсъди постигнатото след 1989 г. и предизвикателствата пред институциите...
В официалното си изявление Плевнелиев за пореден път изрази готовност да работи за промени в конституцията, ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната истински демократична, правова и справедлива държава. Посочи, че ако има необходимост от такава промяна, то тя засяга съдебната система, за да се преодолее усещането за несправедливост...
Държавният глава каза още, че въпреки острото политическо разделение има теми, по които може и трябва да бъде постигнато съгласие. За пример даде корупцията, монополите и олигархията...
Като проблем определи липсата на обективна медийна среда, която да гарантира, че журналистите работят в интерес на гражданите. "Медиите имат право на мнение, но трябва да казват истината", заяви Плевнелиев.
Като успех на демократичните промени след 1989 г. президентът посочи постигнатото членство в НАТО и Европейския съюз, резултат от обединение на гражданите и политиците...
Проблемът на проблемите е разделението.  Докарахме го дотам, че имаме граждани срещу контраграждани, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията, каза още Плевнелиев.

И подчерта, че месианството, популизмът, ултралиберализмът са част от ежедневието, но истинските решения трябва да се търсят не в крайностите, а в това, което е постигнато и трябва да бъде надграждано...
Плевнелиев обясни, че на срещата е имало дебати по отношение на тоталитарната държава, но всички са се обединили около тезата, че в разговора за миналото трябва да се посочва цялата истина. Като пример даде постигнатите в годините на комунизма индустриализация и масово образование.
Президентът посочи необходимостта от предвидимост и сигурност на институциите, както и от постигане на европейски стандарт на живот и европейско правене на политика, което включвало и морал..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че Бюнямин Хасан влиза в парламента на мястото на Христо Бисеров

„Бюнямин Хасан ще замести в парламента Христо Бисеров, стана ясно след решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Хасан бе избран днес за народен представител в 30-ти многомандатен изборен район - Шумен от листата на ДПС с решение на ЦИК.
Със същото решение ЦИК освободи бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров по негова молба, след като обяви, че е взел решението си по лични причини..." - в ."24 часа".

„Бюнямин Хюсеин Хасан, избран от листата на ДПС в 30-ти многомандатен избирателен...
На 7 ноември 2013 г. с решение на 42-то Народно събрание предсрочно бяха прекратени пълномощията на народния представител Христо Бисеров, избран от 30 (тридесети) многомандатен изборен район - Шуменски, издигнат от ПП „Движение за права и свободи" в 42-то Народно събрание. Централната избирателна комисия, на основание чл. 272, ал. 1 от Изборния кодекс, обяви за избран за народен представител в 30 (тридесети) многомандатен изборен район - Шуменски, Бюнямин Хюсеин Хасан, от листата на ПП „Движение за права и свободи". От ЦИК обявиха още, че решението ще бъде обнародвано в „Държавен вестник". - в. „Стандарт".

Протестната вълна срещу правителството на страната   също е сред водещите теми на вастниците.

„Ранобудните студенти" от цялата страна ще окупират утре Народното събрание с искане за оставка.
Това съобщиха протестиращи от окупираната 5-та аудитория на Пловдивския университет, цитирани от Дарик.
Студенти от Пловдив тръгват още тази вечер към София и призовават всички граждани да се присъединят към тях..." - в. „Труд"

„Около 150 протестиращи с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание са се събрали в центъра на столицата към 19:30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Протестиращите са спрели движението по столичния булевард "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" от Ректората на Софийския университет до Паметника на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Няма данни за инциденти..." - в. „24 часа".

„Студентският протест навлезе в нова, по-радикална фаза, след като бунтовните младежи наложиха пълна възбрана за достъп до Ректората на Софийския университет за всички, освен за техните симпатизанти. Решението за "пълна и ефективна окупация" е било взето на общо събрание на протестиращите в неделя вечерта и вчера беше обявено във "Фейсбук" профила на "Ранобудните студенти". Още същия ден ръководството на СУ фактически капитулира, като обяви, че университетската администрация няма да работи на 11 и 12 ноември. Като мотив за крайната стъпка студентите изтъкват, че протестите продължават вече 150 дни, а от правителството няма реакция.
Студенти от пловдивските вузове обявиха снощи, че тръгват към София, за да окупират днес заедно със софийските си колеги Народното събрание. Събирането пред НС е насрочено за 10:30 часа. Първа точка от дневния ред на НС днес е избор на зам.-председател на парламента - на мястото на подалия оставка Христо Бисеров. ГЕРБ обяви, че няма да се регистрира в пленарна зала.
Вчера сутринта вратите на Ректората осъмнаха заключени с катинари и вериги, а на бариерата пред вътрешния двор на сградата стояха предупредителни надписи "Университетът няма да отвори врати днес. Моля да проявите търпение!" и "Администрация не се допуска". С достъп разполагат само студенти и преподаватели, които подкрепят окупацията, макар и да не става ясно как точно се различават поддръжниците от противниците. Протестиращите се заканват да продължат така до оставката на правителството.
Радикалният подход рискува да осуети подаването на документи за стипендии, тъй като крайният срок изтича след седмица. Наложи се и разместване на изпити...
Възможно е студентската окупация да получи неочакван тласък от двата най-големи синдиката, които също се готвят за стачка. КНСБ и КТ "Подкрепа" са взели вчера решение да обединят двата си национални стачни комитета..." - в. „Сега".

„Заради създалата се социално-икономическа ситуация в страната и необходимостта от съвместни действия двата национално представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа" правят общ национален стачен комитет, съобщи БНР.
Това решение е взето на проведения днес Консултативен съвет на двете конфедерации, а съвместните действия ще бъдат обявени от лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Константин Тренчев в сряда.
За обща стачка призоваха в Деня на народните будители - 1 ноември, протестиращите студенти. Оценката на двата синдиката тогава беше, че ситуацията в страната не е такава, която да води до решение за национална стачка. Още тогава обаче профсъюзните лидери допуснаха, че  "след седмица-две или повече тази оценка може да се промени на 180 градуса". - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини