От х:

Днес в x:

Славейковци почетоха будителите с поредица инициативи

По случай Деня на народните будители в ОУ”Пенчо Славейков” се проведоха редица инициативи. Кои са народните будители на България и какво знаят за тях разкриха многобройните участници от 4-те,5-те,6-те и 7-те класове на ОУ”Пенчо Славейков”  във викторината „По стъпките на будителите“, която се проведе на сцената на Общински театър „Апостол Карамитев“.

Жури в състав: г-жа Милкова – учител по история, г-жа Гочева – учител по ИТ и г-жа Николова – учител по БЕЛ отличи най-знаещите . В началото бе изразена почит към първите будители – Кирил и Методий, които в далечната 855 година изнамериха буквите и преведоха първите книги на родния ни език. Стихотворението на Андрей Германов „Двамата братя“ бе изпълнено с вдъхновение от четвъртокласниците: Нанси, Християн, Моника, Виктория, Михаела, Даниел и Виктория.

След това представителите на 4 а, б, в, г и д клас подредиха в пъзел портретите на известните народни будители – Васил Априлов, Петър Берон, Георги Раковски, Васил Левски и Любен Каравелов. Учениците разказаха накратко за родолюбивото дело на тези велики българи. Най-бързи и точни се оказаха учениците от 4 в клас – Ребека, Даяна и Мирела.

Петокласниците се състезаваха, попълвайки кръстословица за будителите. За участието си в тази изява те организираха екскурзия до Банско и се докоснаха до атмосферата на родното място на известни български будители. Всички бяха много добре подготвени и след оспорвана надпревара първото място спечели 5 а, представен от Петър, Жулиета и Деляна.

Учениците от 6а, б, в и г клас пък нанесоха с хартиени знаменца на картата родните места на известни възрожденски будители и представиха кратки исторически сведения за тези градове. Журито отличи на първо място отборът на 6 в клас – Богомил, Христина и Памела

7-те класове участваха в състезанието за най-добра презентация на народен будител. На първо място бе презентацията, изработена и представена от Мила Римпопова от 7 а клас, за Хилендарския будител, който написа първата българска история на разбираем за народа ни език и ни призова да четем и да знаем, за да не бъдем осмивани и укорявани от другите народи. Втората презентация бе изработена от Виктория Караджова от 7 в клас и бе посветена на гениалния български поет революционер Христо Ботев, а третата – на първия наш професионален писател и патриарх на българската литература Иван Вазов, представена от Петър Кърчев от 7 б клас.

За доброто настроение на Славейковци допринесе изпълнението на Иван Делчев от 6 а клас на „Песен за България“ и „Една българска роза“ , както и на малките танцьори от „Стрийт дъст“.

В края на състезанието директорът на училището – г-жа Снежана Ангелова поздрави всички с наближаващия празник и отличи с грамоти и награди класовете първенци във викторината „По стъпките на будителите”.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини