От х:

Днес в x:

Деца учат сред прабългарска юрта

Деца учат история и археология сред праисторическо селище, славянска полуземлянка или прабългарска юрта. Уникалните учебни часове се провеждат без дъска и катедри в първия за страната музей за малки и големи към РИМ във Варна. Богатата експозиция освен трите типа жилище съдържа сечива от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело, като всички са копия на оригинални образци, предаде Стандарт нюз.

Учебната година в музея за деца започна с темата „Езерният град" от романа „Хобит" на Дж .Р.Толкин – между фантазията и действителността. Разходката по праисторическите селища в езерата и блатата на Балканите беше под ръководството на младия археолог Теодор Рогов. Програмата за учебната 2013 /2014 г. включва музейни занятия съобразно държавните образователни изисквания в училище, посочи Лиляна Минчева, уредник на музея. Едни от темите например са „Археологията–история под земята „Земя на златото", "Как елините основаха нашия град Одесос" и др.

Със средства на фондация „Америка за България" и на РИМ Варна общо в размер на 52 677 щ.д. се възстанови неотдавна след ремонт дейността на учебния музей, част от експозицията се изнесе на двора, друга част се обогати с пана, макети и костюми, създадоха се нови кътове.

Музеят за деца е създаден в далечната1986 гот варненските археолози Димитър Димитров и Иван Иванов в приземния етаж на сградата, която е паметник на културата и е бившата Девическа гимназия на Варна. Десетилетия наред музеят за деца край морето си остава единствен за страната, когато през 2010-2011 гсъс съдействието на фондация „Америка за България" са направени детски кътове в няколко музея в България.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини