От х:

Днес в x:

Сеч по върховете на държавата. Преглед на печата

Кадровите смени във властта са сред водещите теми на вестниците в сряда.

„Лавина от смени на ключови позиции във властта тръгна от понеделник и ще продължи с пълна сила и днес. Оставки хвърлиха шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов и на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов още в понеделник привечер. През фейсбук Стефанов вчера обяви, че напуска агенцията. Официално бе сменен и шефът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.
Кадровите промени продължават - на заседанието си днес правителството ще смени шефовете на Държавна дирекция "Архиви" и на Военната полиция, както и зам.-шефове в Националния статистически институт...
Инж. Стефан Чайков е новият председател на управителния съвет на АПИ.
Очаква се Българската агенция по инвестиции да бъде оглавена от Светослав Младенов, който беше назначен на поста зам.-шеф на ведомството преди две седмици. Той е работил досега в "Бел Вю", компания, част от фонда "Икуест". Очаква се по-късно днес икономическият министър Драгомир Стойнев да приеме оставката на Стефанов.
Румен Порожанов е съобщил решението си на аграрния министър Димитър Греков късно вечерта в понеделник. Той ръководеше най-голямата европрограма - за развитие на селските райони с бюджет от 6,4 млрд. лв. През ведомството освен това се изплащат директните субсидии за ниви - около 1 млрд. лв. годишно, както и агропомощи от хазната. Оставка е хвърлил и заместникът му Свилен Костов..." - в. „Труд".

„Оставка подаде председателят на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.
Стефанов заяви, че мотивът за това негово решение е политически.
Борислав Стефанов е изпратил оставката си още вчера до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, но до този момент не е получил официален отговор от икономическото министерство.
"Липсата на контакт с правителството е сред причините за това да подам оставка като председател на Агенцията за инвестиции", заяви Стефанов. Той отбеляза, че обмисля това решение веднага след парламентарните избори.
„За мен е редно, когато дойде едно ново правителство да постави на такива отговорни позиции хора, на които има доверие и познава. Аз не мисля, че през последните няколко месеца имаше признаци, че някой ми има доверие", коментира Стефанов.
По думите му - единственият човек, с който се е срещал по-често е вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева..." - в. „Стандарт".

„Правителството ще освободи утре от длъжност председателя на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов, предвижда дневният ред на заседанието. Иванов научи от медиите за подготвяното му уволнение.
Той каза пред "Дневник", че досега никой от управляващите не е говорил с него по този въпрос, не знае и кой ще го наследи на поста.
Мартин Иванов стана председател на агенцията през март 2011 г. Под негово ръководство започна дигитализацията на архивите, бяха обявени в интернет част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП, както и полицейското досие на Тодор Живков от преди 1944 г., бяха публикувани и имената на загиналите военнослужещи в Балканските войни (1912-1913 г.). Негова е и идеята за Музей на комунизма.
Иванов е защитил докторат по история и вече 15 години се занимава със стопанската и социалната история на българите през 19-20 век. Има над 100 научни публикации...
На негово място правителството ще назначи Иван Комитски. Това съобщи правителствената информационна служба.
Според разпратената биографична справка Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия.
Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет.
От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив"..." - в. „Дневник".

Преди да е навършило 100 дни, правителството на БСП и ДПС счупи всички рекорди за уволнения по високите етажи на властта. Поредната порция рокади в администрацията бе направена вчера...
Чистките се правят с две оправдания - че всяка нова власт има право на политически смени и че за разлика от ГЕРБ новите попълнения няма да са "калинки", а ще се избират с конкурс. На практика обаче голяма част от освободените места се попълват по бързата процедура, без състезание, като с предимство са партийни парашутисти.
На мястото на Лазар Лазаров идва човек от бранша - Стефан Чайков, който е и председател на камара "Пътища". "Искам да имаме нов председател, който идва от бизнеса, за нас е много важно да разширим връзките с бизнеса", мотивира се регионалният министър Десислава Терзиева. За да има приемственост, Лазар Лазаров остава в управителния съвет на АПИ..." - в. „Сега".

Всекидневниците съобщават и за законопроект на депутати от БСП, забраняващ на хипермаркетите да работят през уикенда.

„Все по-странни идеи уж в подкрепа на малкия и среден бизнес лансират депутатите от "Коалиция за България". Част от тях пишат нов закон за търговските вериги, в който смята да забранят на хипермаркетите да работят в събота и неделя, за да се стимулира оборотът на кварталните магазини...
Идеята, естествено, не се харесва на хипермаркетите..." - в. „Сега".

„Идея на депутата от Коалиция за България Спас Панчев да се забрани на хипермаркетите да работят през уикенда хвърли в потрес колегите му от БСП и вицепремиера Даниела Бобева вчера. Според земеделеца това давало рамо на малкия и средния бизнес, в събота и неделя хората щели да пазаруват от кварталните магазини.
"Подобна идея категорично не е обсъждана от ИБ на партията, прекалено е шокираща", коментира член на ръководството. Той напомни, че Панчев е представител на земеделците и неговите идеи не ангажират на 100% БСП.
"Няма да коментирам нещо, което не знам какво е", каза вицепремиерът Даниела Бобева и препрати към Еньо Зяпков, медиен съветник на земеделския министър Димитър Греков.
"Няма такава идея, не е обсъждана с нас и ние не знаем за подобна забрана", коментира Зяпков.
"Не съм запозната, но малкият и средният бизнес трябва да бъдат подкрепени със стимулиращи мерки, а не с ограничения спрямо други.
Категорично съм против политици да противопоставят стопански субекти", заяви депутатът от БСП Дора Янкова..." - в. „24 часа".

Вестниците цитират вицепремиера Даниела Бобева и по темата за обществените поръчки.

„По-голяма прозрачност в обществените поръчки, стимулиране на малкия и среден бизнес да участва в тях и преодоляване на монополите. Тези три основни цели трябва да бъдат постигнати с промените в Закона за обществените поръчки, които в сряда ще бъдат внесени за разглеждане в Министерски съвет. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред телевизия "България он еър"...
Като гаранция за подобряването на прозрачността на обществените поръчки тя изтъкна предложението договорите задължително да бъдат публикувани в интернет.
Същото ще важи и за протоколите от решенията на комисиите, които оценяват кандидатите. Вицепремиерът призна, че първоначалната идея за задължително 30-процентно участие на подизпълнители в обществените поръчки е била твърде амбициозна и затова е останал вариантът това да важи само за големи строителни проекти, но с таван за участие на подизпълнители до 70%.
Според Бобева с промените в закона ще се помогне на много представители на малкия и средния бизнес отново да печелят обществени конкурси, особено ако отпадне изискването за оборот в троен размер на стойността на обществената поръчка..." - в. „Стандарт".

„Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени..." - каза  вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.
„Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите", категорична е тя.
„Ние искаме договорите да бъдат в интернет - това е пълна прозрачност. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително", аргументира се вицепремиерът..." - в. „Сега".

Всекидневниците съобщават също, че от ГЕРБ прекратяват бойкота на парламентарните комисии.

„Има политическо решение за влизане на депутати от ГЕРБ в състава на постоянните парламентарни комисии. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на парламентарната група на партията и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева. Тя добави, че групата на ГЕРБ ще се събере в началото на следващата седмица, за да вземе окончателно решение.
"По този начин виждаме ролята си на единствена действаща опозиция в състава на 42-рото Народно събрание", заяви Цачева.
Все още не се знае дали от партията на Бойко Борисов ще предложат заместник-председател на парламента. Цачева уточни, че ако такова решение се вземе, то ще бъде обявено след около седмица. Тогава щяло да се знае и дали ГЕРБ ще поиска вот на недоверие от кабинета Орешарски..." - в. „Дневник".

„Според Цачева промяната в позицията е, защото така по-ясно щяла да се вижда ролята на единствената действаща опозиция в състава на 42-ото Народно събрание.
ГЕРБ обяви бойкот на парламентарните комисии още на втория ден от работата на парламента. "Ако българският избирател знаеше, че ДПС и "Атака" ще правят заедно комисии, ако знаеше, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да бъдат други", обяви лидерът на партията Бойко Борисов. На въпрос докога групата на ГЕРБ ще работи така, Борисов отговори: "Всеки ден, докато "Атака" продължават да са коалиция с ДПС".
ГЕРБ се отказа и от полагаемия им се зам.-председател на НС, защото смята, че като партия с най-много депутати е трябвало да излъчи председателя на парламента. При дискусиите за комисиите ГЕРБ настояваше да има най-много членове в комисиите, които да се формират на пропорционален принцип, докато БСП и ДПС предложиха всяка група да има по равен брой представители. След дебат, прераснал в бурна кавга, бе прието комисиите да са на паритетен принцип.
По-късно ГЕРБ реши да напусне изобщо парламента, но след натиск от Европа все пак се върна и участва в дебатите по актуализацията на бюджета..." - в. „Сега".

Вестниците цитират Цачева и по темата за новата партия БАСТА, в която влизат бивши членове на ГЕРБ.

„Нямаме притеснения, единни сме - така отвърна депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева на  пресконференция днес, когато я запитаха очаква ли разцепление в партията и напускане на депутати след създаването на новата формация БАСТА на отцепниците Емил Димитров, Мирослав Найденов и др.
"Достатъчно сме единни, няма масово напускане на членове на партията. Дори има наплив на хора", подчерта Цачева.
С полученото писмо от Областната дирекция на МВР - Варна до областният координатор на ГЕРБ - Варна става ясно, че на Министерство на вътрешните работи им е интересен фактът относно многобройните новоприети членове, които постъпват от началото на годината, още повече след предсрочните парламентарни избори през месец май, заяви още Цецка Цачева.
„Няколко са общинските структури на цялата територия на област Варна. При всички положения става дума най-малко за няколко стотин души, които са постъпили от началото на годината, може би цифрата да бъде над 1000", каза народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов..." - в. „Труд".

„Депутатката Цачева заяви, че ще сезират европейски и български институции за порочна практика във Варна, където местната структура на МВР искала данни за новопостъпилите членове на ГЕРБ.
Депутатите на Бойко Борисов ще отправят парламентарно питане до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев по случая.
В днешното медийното мероприятие се изявиха още Красимир Ципов и Моника Панайотова. Нямаше ги лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Днес отсъстваха Десислава Атанасова и Менда Стоянова..." - в. „4 часа".

Връзката между пернишките килъри и убийството на Георги Илиев също е сред темите на всекидневниците

„Борислав Николов-Кюлума от Радомир е с повдигнато обвинение за убийствата на Георги Илиев и Стефан Назъров - Брежанеца. Престъпленията са свързани с него след свидетелски показания, съобщиха близки до разследването, цитирани от пернишкия сайт Mirogled.
Брежанеца изчезнал преди 10 години. Стефан, който е от Петрич, имал среднощна среща с кримки от Перник и Радомир. Той излязъл по домашни пантофи и повече не се прибрал. Сега обаче имало доказателства, че в неговото убийство е замесен Кюлума. От вчера радомирският член на бандата „Килърите 3" отново е зад решетките, след като бе освободен под домашен арест след акцията в Пернишко.
„Брежанеца взимаше наркотици от Райко Кръвта, но бавеше плащанията. Така натрупа дългове към него", твърдят осведомени.
Главният секретар на МВР обяви, че продължава търсенето на жертви на „Килърите 3" , за чийто лидер се счита бащата на Райко Кръвта - Васил Василев. В момента той е в ареста..." - в. „24 часа".

„Разследващите търсят още заровени жертви на пернишките килъри, затова днес полицаи ще копаят в района около Перник, за да издирват безследно изчезнали лица, за които се смята, че са били убити от хората на покойния Райко Кръвта и баща му Васил Василев - Бай Васо. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ.
Връзката между „Килърите 3" и убийството на боса на „ВИС-2" Георги Илиев съществува в кориците на делото, няма да го скрия вече, каза още главният секретар на МВР.
„Има свидетелски показания, които водят в посока, че част от лицата в групата на „Килърите 3" са свързани с убийството на Георги Илиев. Свидетелските показания са на активно сътрудничил свидетел, уточни Лазаров, който отказа да се ангажира с конкретни имена. На този етап това го разглеждаме като данни, ако се намерят доказателства в последствие, това ще намери отражение и в обвинителния акт. Имаме следствени дела за убийствата на Васил Горчев, има следствено дело за убийството на Георги Илиев. Материалите по делото в спецпрокуратурата се проверяват", обясни Лазаров и допълни, че ако навлезе в подробности, ще засегне други следствени дела, което "не е удачно към момента".
Главният секретар на МВР отказа да коментира медийните публикации относно Красимир Станчев-Легионера и дали именно той е физическият извършител на разстрела на Георги Илиев..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини