От х:

Днес в x:

Болниците измислиха нов начин за източване на средства

Болниците са намерили нов начин за източване на средства. Хиляди български пациенти са облъчвани излишно с ненужни рентгенови изследвания, за да вземат лечебните заведения парите по клинични пътеки от здравната каса, съобщиха от Националния пациентски форум, цитирани Дарик.

Според организацията Националната здравноосигурителна каса плаща по два пъти, защото веднъж хората за планови операции се хоспитализират с подготвени предварително изследвания в доболничната помощ, включително и образна диагностика. След приемането обаче пак ги изследват.

С тази практика, от една страна, излишно се облъчват болните, а от друга, се харчат безполезно средства. Освен това НЗОК плаща два пъти за едно и също - веднъж на медицинските центрове в доболничната помощ и втори път на лечебните заведения.

Въпреки че ренгенът се използва по-често,статистиката показва, че страната е на предпоследно място по такива изследвания. Според Националния пациентски форум това може да се обясни с недостатъчния брой направления, които здравната каса отпуска на личните лекари. Така тези, които имат действително нужда от изследване, трудно си набавят талонче, а на други се правят по няколко пъти, за да си вземат докторите парите от касата.

България е и на последно място по диагностициране с най-модерната и безопасна техника - компютърна томография. У нас с нея се изследват едва 27.7 на 1000 от пациентите, които имат нужда, докато в Чехия и Словакия на 83 на 1000 от болните е осигурено безопасна диагностика с компютърен томограф, а в Унгария 59.9 на 1000.

На глава от населението в България се пада най-много бройки от този вид техника, но втора употреба. От общо 200 компютърни томографа, 197 са на възраст 10-12 години.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини