От х:

Днес в x:

Джейми Оливър победи Макдоналдс

Изтъкнатият английски готвач Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу една от най-големите световни хранителни вериги – Макдоналдс, предаде Ройтерс.
След като Джейми показа как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си. В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис и после се слагат в каймата за кюфтета.
Преди тази “баня” въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. “Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората” – обяснява простичко процеса самият Джейми Оливър. Освен нискокачествените месни отпадъци амониевият хидроокис също не е твърде полезен. ”Защо което и да е разумно същество слага месни отпадъци, накиснати в амоняк, в устата на децата си?” – реторично пита знаменитият готвач.
В друга колоритна демонстрация Джейми показва на група деца как се прави пилешкият макнъгет (от смилане на мазнини, кожа, кости и вътрешни органи).
Преди години Джейми Оливър поведе кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи на джънк-фуд продукцията. Скоро след това знаменитият кулинар е обявен за „Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005” от зрителите на Би Би Си.
Джейми е собственик и основател на ресторанта Fifteen, в който обучава младежи в затруднено социално положение, криминални досиета, а също и с дислексия.

Източник: monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини