От х:

Днес в x:

Предупреждение към американците: Страхувайте се, много се страхувайте

Джефри Голдбърг, Блумбърг

Изглежда, че Ал Кайда, и нейният клон на Арабския полуостров успяват да тероризират САЩ отново, но този път, без да детонират дори и част от C4.

Не съм учуден от мъдрата идея превантивно да бъдат затворени 21 различни американски посолства в Близкия изток и Северна Африка в отговор на събраната от NSA информация, свързана с терористичната дейност.

Какво е посланието на тази стъпка след случая Бенгази (когато загина американският консул там, б.р.)? "Не казвай, че не съм ти казал" - се изпрати на гражданите на Близкия изток, с цел те да разберат, че Съединените щати са мощна и безстрашна страната, посветена на откритост и на победата над фанатизма?

Ние вече размътваме всяко съобщение на безстрашие, като превръщаме нашите посолствата в бункери. Сега признаваме, че тези бункери не са безопасни. Каква е следващата стъпка? Виртуални посолства във Facebook? Посланици, които никога не напускат Вашингтон?

Нашата администрацията ни казва, че повишената заплаха от терора на Ал Кайда ще се разшири до края на месеца. Държавният департамент ще запази ли своите дипломатически крепости затворени до 1 септември?

Държавният департамент обяви, че 19 дипломатически мисии ще останат затворени до 10-ти август, а други, включително и тези в Багдад и Кабул, се предвижда да бъдат отворени отново в понеделник.
Не е ясно дали тези затваряния ще бъде удължени, или ако бъдат посолствата и консулствата отворени няма отново да бъдат затворени.
Много от нашите дипломати - които, между другото, все още живеят в тези страни, но в по-малко сигурни места от комплексите на посолството - няма да бъдат на работа за известно време.

Естествено, че разузнаването се страхува от този уикенд, защото, както отбелязват Никол Голет и Давид Лерман от Bloomberg, неделя е мюсюлмански празник, известен като Нощ на властта, Ал Кайда е от типът екстремистки организации, които понякога отбелязват важните празници на мюсюлманското летоброене, като се опитват да убиват хора. Така че след като празникът отмине, нещата може да се върнат към нормалното.

Ще бъде интересно да се наблюдава как Държавният департамент управлява тази криза - и този път, тя се управлява директно от Вашингтон. Обикновено, дипломатически служби имат право да взимат самостоятелни решения за сигурност, независими от централата на Държавния департамент. Вече не е така.

Освен това ще бъде интересно да се наблюдава дали Държавният департамент ще информира ясно широката американска общественост в издаваните от него предупреждения за пътуване (travel warnings). Преди няколко дни отделът издаде предупреждение към американските туристи, което се отличаваше с мълчалив страх и безумна неяснота: "Терористите може да изберат да използват различни средства и оръжия, за да атакуват официални и частни интереси", са чете в предупреждението.

„Напомняме на американските граждани за потенциална възможност терористите да атакуват системите за обществен транспорт и други части от туристическата инфраструктура.
Терористите са поставяли на прицел и са атакували метрото и железопътните системи, както и авиационните и морски такива.
Гражданите на САЩ трябва да вземат всички предпазни мерки, за да избягват тяхното обкръжение и да предприемат подходящи мерки за безопасност, за да се предпазят, когато пътуват."

Като компания в сферата на обществените услуги, нека да преведа това предупреждение за вас: "Уважаеми гражданин на САЩ, Оказва се, че Ал Кайда не е била победена. В действителност, нейните агенти искат да те убият. Основно, те искат да те убият, ако се случи да бъдеш в една от следните 21 страни. Също така, между другото, те искат да те убият и ако си в САЩ, но точно сега нека да не говорим за това и да се съсредоточим върху непосредствената заплаха. Ние не знаем къде, кога и как Ал Кайда ще се опита да те убие - вероятно през Август, ако това ще те накара да се почувстваш по-добре. В миналото, терористите на Ал Кайда насочваха целите си към самолети, влакове и автомобили, както и големи и малки сгради. Също така, и към кораби и лодки. Нашето предложение е, да не напускате своя хотел. И да стоите далеч от фоайето! Лобитата са опасни. Всъщност, като се замисля за това, Ал Кайда се е  насочвала и към хотели в миналото, така че може би просто трябва да напуснете своя хотел сега, но през кухнята, или служебния вход. Опитвайте се да избягвате хора, а също и места, където има хора, след като напуснете хотела. Ако искате да се върнете у дома, моля, направете го, но бъдете много внимателни на летището. Благодаря ви за вниманието към този въпрос."

В интерес на истината, Държавният департамент е в затруднено положение: Ако не издава публични предупреждения и не дай Боже, се случи нещо страшно, администрацията на Обама ще бъде обвинена от опортюнисти, че не информирала американците, че са в опасност. Но може би има начин тези предупреждения да се издават по начин, който не всява страх и паника, а по начин, по който да помага на американците да вземат информирани решения. И може би има начин дипломатическата сигурност да се управлява така, че да се избегне предаването на света на идеята, че Ал Кайда може да разстрои системата на нашата сигурност толкова лесно.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини