От х:

Днес в x:

Обявиха национален траур на 5 август

Правителството обяви 5 август2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина "Ораново”.

В рудник "Ораново" в Симитли по-рано днес бяха открити телата на двамата затрупани миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. Те бяха погребани още същата вечер в затворени ковчези. Стотици близки, колеги, роднини, приятели ги изпратиха в последния им път. Инцидентът със срутването в рудника стана на 16 юли и още същия ден в него бяха открити затрупани телата на Асен Стойнев и Христо Младенов. На 1 август, в забоите на мината под земята, от инфаркт почина друг миньор -  Асен Грънчаров.Прокуратурата разследва всички трудови злополуки, както и раздържавяването на рудник "Ораново”, каза в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той съобщи, че ще направи постъпки за отнемане на концесията на рудника. Депутатите в парламента почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите миньори.Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователни телеграми до семействата на загиналите в мината Иван Лазаров и Николай Михайлов, съобщи Министерският съвет."Дълбоко съм съпричастен към мъката ви и ви уверявам, че ще получите нашата подкрепа в тези трудни за вас дни.  Поклон пред паметта им!", се казва в телеграмите на министър-председателя.По -рано президентът Росен Плевнелиев също направи изявление по повод трагедията в рудник "Ораново"."Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България", се казва в изявлението.

Вярвам, че започналото разследване без забавяне ще разкрие причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновните ще понесат своята отговорност, заявява президентът. Държавният глава също поднася съболезнованията си на близките и колегите на загиналите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини