От х:

Днес в x:

Двойни глоби за джигитите в града, чакат 13 000 глобени в Хасковско

Лоши новини за хасковските джигити

Глобите за превишена скорост в града, налагани по електронен фиш, да скочат двойно предлага редакция в Закона за движение по пътищата. Проектът вече е качен за обсъждане в сайта на МВР и се чака в най-скоро време да влезе за гласуване в Народното събрание. Ако парламентът одобри промяната, Хасково ще се превърне в един от най-големите донори на пари от глоби за държавния бюджет. Само за първото 6-месечие на 2013-та година, с електронен фиш са изгорели 6 495 водачи на МПС. По традиция, урожаят през втората половина от годината е по-голям. При средна цена на фиш от 100 лв, и сега Хасковско е крупен доставчик за държавната хазна. При това по старите цени. 

Новите цени предвиждат скромното превишение от 11 км/ч в рамките на града да струва на водача 100 лв! Толкова ще излезе ако на „Илинден“ например, засилването е над 51 км в час. Там ограничението е 40. За по-голямата част от града, столевката ще се дължи върху база от 50 км/ч при отчетена скорост от 61 км/ч. Ако се натисне до 71 км/ч, превишението от 20 км ще излезе цифром и словом 200 лв, вместо досегашните 100. Засилите се до 81 км ще трябва да имат „излишни“ 300 лв. При превишение от 40 км дължимата сума е 400 лв, а ако се джитка със 100 км/ч /превишение 50/, глобата е 5 „Алековци“. Малката утеха е, че ако санкцията се плати в двуседмичен срок, се дължат само 70 % от стойността на фиша.

Вдигат се и глобите за превишаване на скоростта извън населените места - с по 50 лв. През 2012-та година в Хасковско електронен фиш получиха над 11 хиляди водач. През тази година КАТ-Хасково увеличи мобилните си камери на 5 и се очертават поне 13 хиляди жертви. Ако удвояването на глобите стане факт, то излиза, че местните шофьори ще субсидират държавата с между 2 и 3 млн лева годишно. Още повече, че тукашните джигити не признават превишения с 10-20 км/ч. Рекордът е превишение от 125 км/ч !!! Подражателят на Шумахер бе изръсен с глоба от 950 лв. 

С новите промени МВР пробва да узакони възможността електронният фиш да може да се издава до цяла година след установяване на нарушението. Проблемът за ченгетата е, че не могат да преглеждат бързо данните от видеонаблюдението, и затова си искат цяла година време, за да си напишат съответния електронен фиш.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини