От х:

Днес в x:

Доказано! За 40 години в България с 1,5% по-топло. Вестниците в неделя

24 часа: Доказано! За 40 години в България с 1,5% по-топло

Средната температура на въздуха в България се е увеличила с 1,5 градуса за 40 години. Това сочи доклад на екоминистерството, публикуван тази година, в който са изследвани процесите на околната среда в периода 1971-2011 г.

Така климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се превръщат в пустини. Снежните месеци в планините намаляват, казват еколози.

 

24 часа: Квадратът Уран-Плутон донесе революцията

Бунтове и какви ли не тежки бедствия се редуват от известно време. Народът е на площадите в много страни, сипят се ужасни катастрофи.

В звездите има обяснение - квадрат на планетите Уран и Плутон. Този астрологичен аспект е един от най-тежките и разрушителни. Той носи революции, подобни на Великата октомврийска, които помитат всичко по пътя си. Стои и зад смъртоносните тежки транспортни инциденти и масови престъпления.

При това революцията само е започнала. Квадратът Уран-Плутон ще бъде основният фон в следващите три години. За първи път точният аспект между двете планети е сключен на 24 юни 2012 г. До средата на 2015 г. той се повтаря 7 пъти, тъй като имат и ретроградно движение. Ефектът ще се усеща до 2018 г. Тежко и горко на обичащите спокойствието.

 

Труд: Депутатите без пари, ако не работят

По-строги санкции за депутатите, които отказват да ходят на работа, обмисля управляващото мнозинство, научи "Труд".

Единият вариант е да бъдат удържани целите заплати на отсъстващите трайно без извинителна причина. В момента избраниците получават 1/3 от основните си заплати дори и да не отидат на работа нито веднъж в месеца.

Решението за по-строги санкции може да влезе в пленарната зала след лятната ваканция на Народното събрание. Мярката би ударила избраниците от ГЕРБ, които от месец не ходят на работа.

Идеята парламентът да не плаща нито един лев на депутати, които не идват на работа през месеца, била лансирана от заместник-председателя на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС).

 

Труд: Частните вузове губят студенти

Студентите в частните университети са намалели с близо 14 000 за последните 3 г. Това става ясно от годишния доклад за младежта на Министерския съвет.

За сметка на това в същия период са се увеличили учащите в държавните унивеститети. Най-много студенти са заложили на частно образование през учебната 2009-2010 г. - 62 069. През 2012-2013 г. те вече са около 48 000. Спадът се дължи както на икономическата криза в страната, така и на ръста на броя на младите хора, заминаващи за обучение в чужбина, смятат специалистите, писали документа.

 

Стандарт: Спасителите на 10 м от миньорите

На 10 метра от затрупаните миньори стигнаха вчера по обед спасителите в рудник "Ораново". 35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов все още са в неизвестност след попадането им в капана на свлякла се лавина от кал, скали и вода на 450 метра под земята във вторник.

Двама техни колеги - 41-годишният Асен Стойнев от село Полето и 45-годишният Христо Младенов от село Полена, бяха открити мъртви часове след поредната трагедия с човешки жертви в рудника. Надежда за спасението на Иван и Николай, и двамата от село Крупник, все още има. Предполага се, че в дъното на галерията, след свлачището, има кухина от няколко метра. Според професор д-р Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет има вероятност двамата миньори да са точно в нея.

Към мястото се подава въздух с помощта на маркуча на помпата, който преминава през пространството, затрупано от свлачището. Роднини, близки, познати, колеги и жители на община Симитли се молят двамата въглекопачи да не са попаднали под свлеклите се кални и скални маси, а да се намират в кухината и въздухът да достига до тях.

 

Стандарт: Руснаци взимат хляба на наши доктори

Чужди доктори лекуват туристите у нас и взимат хляба на родните доктори, показа проверка на "Стандарт". За първи път по морето има бум на руски специалисти, които лекуват сънародниците си. Те обаче практикуват незаконно, алармираха българските им колеги. За да преглеждат пациенти, чуждите лекари трябва да имат разрешение за това от здравното министерство и районната здравна инспекция. Освен това трябва да се регистрират в подразделението на Българския лекарски съюз в града, в който ще работят.

Проверка на наши лекари обаче показала, че повечето им руски колеги не притежават нито един от нужните документи. Според доктори те отваряли кабинети в хотели или малки офиси и преглеждали, без да издават документи за манипулациите. "Всеки знае, че докторите на морето вадят добри пари лятото. Стига се до 6000 лева заплата, и то за лекари, които работят по договор към поликлиниките.

Надницата се договаря в зависимост колко дефицитна е специалността. Всяко дежурство се плаща от 100 до 200 лева", разказаха родни джипита. И признаха, че медиците, които въртят частни кабинети, печелят доста повече. "Един добър специалист с добра клиентела може да изкара и 10 хилядарки на месец", твърдят те. Заради частните практики обаче в момента никой не знае точния брой на лекарите по курортите.

Монитор: Махат паветата от улиците на София

Настилката, която е положена върху голяма част от възловите булеварди още в края на 19 век, ще бъде подменена с асфалт. Такава ще съдбата на едрия калдъръм от бул. "Прага" и на каменните блокчета по бул. "Монтевидео". Асфалт вместо павета ще има и по бул. "Дондуков" в участъците, в които се движат автомобили. Паважът ще изчезне и от улиците "Богатица", "Кумата", "Нарцис". Освен това калдъръм няма да има и по бул. "Овча купел", асфалт ще залее и бул. Шипченски проход" и неговото продължение - ул. "Искърско шосе". Паветата са здрави, но пръстта под тях се е надигнала и улиците са станали на вълни. Това създава опасност от катастрофи и замърсява въздуха. Жълтите павета обаче ще останат, защото са част от културното наследство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини