От х:

Днес в x:

И. д. Писанчев стана шеф на ДАНС. Вестниците в събота

Изборът на шеф на ДАНС е водеща тема за съботните вестници.

„Владимир Писанчев беше избран за шеф на ДАНС с 104 гласа "за"(БСП и ДПС), един "против" (Младен Червеняков от левицата)  и 14 "въздържал се" (13 от "Атака" и Георги Кадиев от БСП). Единствено против номинацията му се изказа депутатът от БСП Георги Кадиев, който заяви, че не смята че Писанчев отговаря на "етичните стандарти".
Така два месеца след скандалното назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски, което предизвика продължаващи и до днес протести, след непрозрачна процедура и въпреки обещанията за различен кандидат, парламентът избра "човек от вътре" (по думите на Орешарски), известен с разработка, в която са подслушвани журналисти и политици.
За разлика от предишния избор на Делян Пеевски, имаше изказвания от депутати.
Пред народните представители Писанчев се възползва от правото си на изказване, като прочете част от концепцията си, представена по-рано през седмицата. Той обяви, че основният му приоритет е икономическата криза и контрабандата. Писанчев отбеляза колко сериозна е станала заплахата от терористичен акт след атентата в Сарафово (от парламентарната трибуна заяви, че е станал в Сараево) и  обяви, че вливането на ГДБОП в ДАНС ще бъде финализирано през октомври 2013 г. (от трибуната той се обърка и посочи 1913 година)...
"В известна степен с това предложение, аз запазвам статуквото - предлагам настоящия и.д. за титуляр. Силно се надявам кандидатурата, която предлагам да се справи с огромните отговорности за тази позиция. Очаквам от него добро сътрудничество с приходните агенции и в следващите месеци да видим по-добра събираемост на приходите"... - в. „Дневник".

„Единственият депутат, който днес гласува против избора на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС, е Младен Червеняков от БСП.
Това се случи противно на очакванията, че противопоставилият се е Георги Кадиев, който преди гласуването обяви от парламентарната трибуна, че е сериозно обезпокоен заради участието на Писанчев в разработката „Галерия".
Оказва се, че Кадиев е гласувал „въздържал се", съобщава БНР.
„Своите съображения съм ги изложил пред групата, повече не мисля да ги коментирам", обясни Червеняков.
Той отказа да посочи съображенията си относно Писанчев и дали се притеснява от това, че той и досега реално седеше начело на ДАНС.
"Не искам да коментирам собственото си поведение, вие ме карате да коментирам чуждо. Последният човек, който ще коментира каквото и да било поведение, съм аз", лаконичен бе Червеняков." - в. „24 часа".

„Новият шеф на ДАНС получава като заместник другия кандидат за председател на службата...
След безпрецедентната пиар акция на управляващите с "прозрачния избор" на шеф на ДАНС вчера парламентът одобри кандидатурата на Владимир Писанчев, предложена от премиера Пламен Орешарски. Малко по-късно министър-председателят потвърди прогнозите, че и другият претендент за позицията - Недялко Недялков, ще бъде възнаграден - той става заместник на Писанчев. А е предпочел Писанчев, за да се запази статуквото, т.е. ДАНС да се оглави от "човек отвътре". "Изборът ми на вътрешен човек за системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Всъщност моето предложение в момента е в определена степен запазване на статуквото. Силно се надявам кандидатурата, която предлагам, да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. Най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която в следващите месеци видим подобряване на събираемостта на приходите", обясни Орешарски...
Изборът на Писанчев бе предшестван от бурно заседание на лявата ПГ, на която Орешарски дойде лично, за да представи кандидатурата. Петима соцдепутати са гласували против номинацията, но в пленарната зала само Младен Червеняков натисна червеното копче, а Георги Кадиев се въздържа. Орешарски бил засипан с въпроси за връзката на Писанчев с разработката "Галерия", при която бяха подслушвани политици и журналисти. Кадиев обяснил, че не познава професионалната работа на кандидата, но няма да го подкрепи заради "Галерия"...
Шефът на комисията за контрол на службите Димитър Дъбов пък не пропусна да напомни, че никога досега не е избиран толкова прозрачно шеф на ДАНС. Но не спомена, че двете имена станаха известни късно вечерта преди деня на изслушването им в комисията..." - в. „Сега".

„Новоизбраният шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев се захваща с борбата с икономическата криза като "основна заплаха за националната сигурност"...
Досега Писанчев бе и.д. шеф на ДАНС, а името му се свързва с разработката "Галерия", по която бяха подслушвани политици и журналисти...
Новоназначеният шеф начерта няколко приоритета в работата на агенцията - борба с ДДС измамите и данъчните измами, с престъпленията при усвояването на еврофондовете и с контрабандата. Той бе категоричен, че ще обърне и внимание на медийната политика, като създаде звено, което да контактува с журналисти. Според Писанчев след атентата в Сарафово заплахата от тероризъм у нас е станала сериозна.
В кулоарите на парламента Писанчев коментира и разработката "Галерия", под която стои неговият подпис. От думите му стана ясно, че е бил само изпълнител на разпореждане.
"Сега като председател на ДАНС аз никога няма да дам разпореждане за откриване на такова дело. Намирам нещо нередно в целесъобразността на такова дело", категоричен бе Писанчев.
Именно делото "Галерия" стана причина за появата на недоволни в редиците на БСП с избора на новия шеф на ДАНС. От трибуната депутатът Георги Кадиев изрази притеснение, че предложеният за председател на спецагенцията е участвал в разработка, която "ограничава свободата на изразяване". Той изрази надежда никога да не се намира "тефтерче с инициалите Г.К. или С.С.", по което се работи в ДАНС. "Глупак е този, който се спъва в един и същи камък два пъти", заяви Кадиев, който гласува въздържал се..." - .в. „Труд".

Вестниците продължават да следят и гражданските протести.

„Пореден 36-ти ден протестиращи граждани показват своята непоколебимост в исканията си за оставка на кабинета "Орешарски". Около 18:30 активистите вече повече от месец изпълват площад "Независимост", скандирайки "Оставка".
Инициативата днес е обявена с организиране на българско традиционно хоро, под надслов: "Веднъж като се хванеш, няма пускане"...
За поредна сутрин днес се състоя и флашмобът "На кафе пред парламента", на който се събраха хиляди граждани, недоволни от политическата система в България..." - в. „Стандарт".

„Днешният 36-ти ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски тръгна по нов маршрут. След като, както всеки ден, хората се събраха на пл. "Независимост" между сградите на Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом, решиха да потеглят вместо към Народното събрание, към Централната гара на София. Някои обяснения бяха, че така ще бъдат изненадани охраняващите полицаи. Това обаче не се случи, полицията се прегрупира и остана до протестиращите по време на цялото шествие. То премина по бул. Мария Луиза, през Лъвов мост стигна до гарата и след обратен завой продължи от Лъвов мост по бул. Сливница до Сточна гара. Полицията не допусна протестиращите в сградата на гарата, но те и не настояха да влязат вътре, нито да излизат на пероните или да слизат на коловозите.
По бул. Васил Левски множеството стигна до паметника на националния герой, годишнина от рождението на когото беше отбелязана вчера. Пред паметника беше изпят националният химн.  След това шествието продължи към бул. Цар Освободител и завърши, каквато е традицията, на Орлов мост.
По време на манифестацията по новия маршрут, където движението не беше затворено, колите изчакваха хората да преминат. Не се стигна до инциденти..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават и за произнесените присъди по делото за убийството на студента Стоян Балтов.

„След почти 5 години разследване и съдебен процес вчера Софийският градски съд призна за виновни двама от тримата подсъдими за убийството на студента Стоян Балтов през декември 2008 г. Съдия Петя Крънчева реши, че младежът е бил умъртвен с ритници и юмруци от Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, и ги осъди на по 18 години затвор. Вили Георгиев беше оправдан. Според Крънчева данните по делото сочат, че той е нанесъл само един удар в областта на рамото на Балтов и няма как това да го е убило. От друга страна, е доказано, че Данаилов и Стоилов са го удряли в главата и шията.
Стоян Балтов бе умъртвен при побой пред дискотека "Амнезия" в Студентския град в столицата. Жестокото му убийство за пореден път повдигна множество въпроси за нощния живот там. Съществени промени обаче не бяха направени. Делото за смъртта на Балтов бе вкарано в съда няколко месеца по-късно, но през юли 2009 г. Крънчева го върна на прокуратурата, тъй като обвинението срещу Георгиев било неясно. Впоследствие като обвиняем по делото бе привлечен и Стоилов.
Искането на близките на Балтов, които са частни обвинители, беше за доживотни присъди. Самото обвинение срещу тримата бе формулирано по по-тежкия текст от НК за предумишлено убийство. "5 години дело и смешни присъди! Според мен всички са виновни, затова поискахме три доживотни. Ако беше детето на съдийката, дали щеше да е същата присъда?", коментира братът на Стоян Балтов - Борислав. Той заяви, че ще обжалват.
Според вчерашното решение на съда Данаилов и Георгиев трябва да платят и общо 600 хил. лв. обезщетение на родителите на Балтов..." - в. „Сега".

„Александър Данаилов и Светлозар Стоилов ще трябва да излежат присъдите си при строг тъмничен режим, докато Вили Георгиев излиза на свобода. 
Решението на Софийския градски съд шокира вчера родителите на Стоян Балтов... 
Когато че думата "невинен", майката Зарка се подпря на банката разочаровано и потърси опора, за да намери сили да продължи да слуша решението на магистратите, прочетено от съдия Петя Крънчева малко след 11 ч вчера. 
Секунди по-късно разбра още, че убийците на сина - Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, ще излязат на свобода срещу гаранции съответно от 6000 лв. и 1000 лв., а оправданият Вили Георгиев - срещу подписка. Това е мярката им за неотклонение до окончателното решение на последната инстанция, обясниха експертите. 
"Скандални са тези гаранции, така ще се измъкнат и няма да има справедливост", коментира Радмила Въжарова, майката на Кирил Въжаров, убит пред дискотека "Соло" през 2009 г. Тя бе в съдебната зала, за да подкрепи морално семейството на Балтов. 
"Тези закони са създадени за някой друг, за адвокатските клики, но не и за обикновените хора", каза още Въжарова... 
Минути преди да влезе съдия Крънчева и да обяви решението си, тримата обвиняеми стояха с наведени глави в залата. Срещу тях бяха изправени близките на убития Стоян...
След изчитането на присъдите съдия Петя Крънчева уточни още, че решението на съдебния състав е взето единодушно, като магистратите са се произнесли след анализ на доказателствата... 
През студената нощ на 5 декември компанията на Стоян прекарала в дискотека "Амнезия" близо 2 часа. Другата компания пък празнувала заминаването на Александър и още едно момче в чужбина. Наложило се да си тръгнат, тъй като един от младежите бил прогонен от охраната, задето стоял гол до кръста на дансинга. На няколко метра от заведението групите се засекли. Според свидетелите на случилото се момчета, облечени с тъмни дрехи и с нахлупени качулки, започнали препирня с компанията на Балтов. Съквартирант на Стоян забелязал до блок 19 пет момчета, на 20-25 г., които изглеждали пияни, подпирали се и залитали. Те се заговорили с момиче от блока. След няколко обидни думи започнал бой, а по-късно чул крясъци и видял как Стоян пада по гръб. Последвало меле, в което всеки го ритал. Според съдебномедицинската експертиза Стоян е ритан в бъбреците, в главата и шията до смърт. След като спрял да мърда, компанията избягала. 
В началото на процеса обвиняеми бяха Вили Георгиев и Александър Данаилов. След като обвинителният акт беше върнат на прокуратурата, като обвиняем беше привлечен и Светлозар Стоилов..." - в. „24 часа".

Съботните вестници продължават да следят и събитията около трагичния инцидент в мина „Ораново".

„Собственикът на рудник "Ораново", където загинаха двама миньори, а други двама са все още в неизвестност - Красимир Михайлов, бе разпитан във Второ полицейско управление в Благоевград. Охраняван от гардове и придружен от адвокат, пернишкият бизнесмен излезе към 15:00 часа от управлението и заяви, че не се е крил.
Михайлов бе обявен за общодържавно издирване по искане на прокуратурата. Междувременно спасителната акция по изваждането на другите двама затрупани миньори продължава.
Концесионерът заяви, че никой не го е издирвал. Снощи от мината му звъннали и му съобщили, че има призовка да се яви в благоевградската полиция по започналото досъдебно производство от прокуратурата, което е по член 123 от Наказателния кодекс.
"Не съм се крил. Снощи разбрах, че съм издирван. На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото на трагедията да правят черен пиар с трагедията на хората. Някои хора, които са от Симитли, но не знаят дори входа на мината, направиха точно това. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика", заяви Михайлов.
"Готов съм да подаря рудника на министър Драгомир Стойнев. С удоволствие ще му направя този жест. За осем години съм инвестирал в тази мина над 20 000 000 лева. Загубите за същия период възлизат на 5 000 000 лева", каза Красимир Михайлов.
Той добави, че въгледобивът е въпрос на национална сигурност и той не може да бъде закрит..." - в. „Труд".

„При този тежък инцидент ние не може да си правим черен пиар на гърба на черните забрадки и на дечица, които остават сираци". Това каза на излизане от разпита във Второ РПУ- Благоевград собственикът на мина „Ораново" Красимир Михайлов...
„Там дойдоха да си правят пиар хора, които да отвлекат вниманието от това, което става на улицата (б.а. визира двамата министри Драгомир Стойнев и Хасан Адемов)", каза Михайлов.
Собственикът на „Ораново" заяви, че поема ангажиментите по издръжката на семействата на загиналите. Той обяви, че до момента е нямал място в рудника и е трябвало да подготви авансите и заплатите, които да раздаде след пет дни. „Правих всичко онова, което е необходимо на мината", допълни той и сподели, че е напрегнат и разстроен от случилото се...
Той уточни, че мината търпи загуби за около 5 милиона за осем години и той е осигурявал тези липси. „Това бе голям удар и мината не работи дълго време, но се правеха постоянни разходи и се плащаха заплати. Няма пазари мината, боря и правя всичко възможно тези хорица да работят. Аз съм от друго тесто, различно от това, което ви е представено", каза Михайлов и напомни, че е инвестирал около 20 млн. лв. в мината.
„Затова не дойдох, че някой с лека ръка обвинява за всичко дивия капитализъм. Едно време и Жан  Виденов обвини дивите капиталисти за националната криза. Кажете дивия капиталист как се грижи за социалната страна на въпроса. Могъл съм да приключа мината отдавна, хората няма да получават заплати и храна. Може да е цинично, но истината е, става въпрос за първа категория труд, рискова група, какво да направя, няма да върнем бащите на децата", каза разпитаният Михалов..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини