От х:

Днес в x:

Протестиращи поети задържани пред НС

Полицията задържа за кратко двама от няколко протестиращи, които прескочиха загражденията пред парламента.

Това са поетите Иван Димитров и Ясен Атанасов, съобщи БНР. Малко по-късно те бяха пуснати и обясниха, че полицаите са им съставили предупредителни протоколи да не правят повече така.

"Това е протест на поети и театрали, бяхме десетина души, Милен Фучеджиева, Димитър Кенаров, други колеги. Прескочихме, за да покажем с един надпис "Грабвайте телата!", цитат от Вазов - че могат да ни ограничават физически, но никой не може да ни отнеме вярата, да промени убежденията ни - това правителството е престъпно и трябва да си ходи", коментира Атанасов пред журналисти.

Той уточни, че в групата са били и двете дъщери на Едвин Сугарев, едната от които е режисьорка. Протестната акция е направена и в подкрепа на Сугарев, фотографа Николай Генов и един от синовете на Радой Ралин и съпругата му, които също започнаха гладна стачка до оставката на кабинета.

"Те гладуват, не за да се правят на интересни", подчерта Атанасов.

Вчера пред парламента бяха задържани други двама млади мъже, които замеряха парламента с домати. 
И днес няколко души бяха отведени от полицаи, след като хвърляха яйца.

По-рано, скандирайки „Оставка”, събралите се стотина недоволни от кабинета граждани, които за поредна сутрин пият кафе пред Народното събрание, застанаха на пътното платно и блокираха движението от СУ "Свети Климент Охридски" до ул. "Раковски".

Те издигнаха лозунги, сред които: „БСП, връщайте мандата”, развяват се български знамена и се чуват силни освирквания и скандирания.

В знак на съпричастност в протеста и днес се включиха около 30 велосипедисти, които бяха посрещнати с аплодисменти. Те останаха няколко минути и продължиха по маршрута си. 

Всеки участник в протеста получава безплатно кафе, като призивът на инициативата е „Кафето е от нас, оставката от тях”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини