От х:

Днес в x:

Гласовият асистент Siri на Apple е крадена технология, обяви китайска компания

Гласовият асистент Siri на Apple е една от популярните услуги на компанията. Според китайския й конкурент Zhizhen Network Technology обаче Siri всъщност е плод на кражба, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Компанията твърди, че е подала документи за патентоване на гласова технология с името Xiao i Robot още през 2004 г. През 2006 г. тя е получила и самия патент.

В същото време работата по Siri е започнала едва през 2007 г., а технологията е направила своя дебют през 2011 г., коментира Zhizhen в своя съдебен иск. Китайската компания иска от съда да забрани на Apple да произвежда и продава в Китай продукти, които използват Siri.

Zhizhen не изключва и възможността за извънсъдебно споразумение или договарянето на компенсация. Това обаче ще е на дневен вред, ако съдът потвърди жалбата на компанията за основателна, твърди неин адвокат пред агенция Франс прес.

Адвокатите на Apple са контрирали обвинението с аргумента, че макар и двете системи да функционират по сходен начин, технологията им на работа е различна. Продуктите на компанията от Купертино са много популярни в Китай, като наскоро страната се превърна в един от най-важните й пазари.

В същото време китайските компании често завеждат дела срещу Apple. През миналата година компанията плати $60 млн. на Shenzen Proview Technology като част от споразумение, за да може да продължи да използва името iPad.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини