От х:

Днес в x:

Намериха фрагменти от тунгуския метеорит

Фрагменти от метеорита. Сн.: Kvasnytsya, V., et al. Planetary and Space Science, 2013

Група геолози от Украйна, Германия и САЩ е извършила анализ на минералния състав на микроскопични камъчета от района и е направила извода, че те са от метеорита предизвикал прословутия взрив. Изследването е публикувано в сп. Planetary and Space Science и в Nature News.

Образците са с размер под милиметър, те са намарени от един от авторите на изследването - Николай Ковалих, още през 1978 год. Първият анализ показал наличие на лонсдейлит - форма на въглерода, която се образува при високо налягане, което често доказва извънземния произход на изследвани обекти.  По това време учените са направили заключение, че образците са от земен произход и са модифицирани от взривната вълна.

При новото изследване учените използовали множество методи, един от които е електронната микроскопия. Така открили минерали, които са характерни именно за железните метеорити: троилит, таенит и шейберсит.

Има и скептицизъм към изводите на този екип. Фил Бленд от австралийския Университет Кертин, експерт по метеорити, в разговор с Nature посочва два аргумента, които поставят под въпрос връзката на изследваните образци с Тунгуския взрив. Първо, в тях има подозрително ниска концентрация на иридий (в небесните тела тя обикновено е много по-висока). Второ, торфът, където са намерени образците, не е датиран към 1908 год., следователно намерените камъни може да са попаднали на Земята преди или след Тунгуския метеорит.

През май друг геолог оповести, че е открил фрагменти от прочутия метеорит. Изследването на Андрей Злобин обаче не е публикувано в рецензирано научно списание. Работата му е в архива на Корнелския университет, а експертите са крайно скептични към изводите му.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини