От х:

Днес в x:

Китай увеличил ядрения си потенциал

От петте ядрени сили в света, единствено Китай е увеличил ядрения си потенциал през 2012 год., се казва в доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), обнародован на 3 юни.

Петте официално признаващи, че притежават ядерно оръжие държави - Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, през миналата година са обявили, че стартират програми за разработка на нови системи за ядрени заряди или, че планират да започнат такива програми.

Освен официалната петорка, SIPRI следи ядрените оръжия в Индия, Пакистан и Израел, където в началото на 2013 год. е имало 4,4 хил. единици оперативно ядрено оръжие, като около две хил. са се намирали в състояние на бойна готовност.

Броят на ядерните бойни глави е било 17 265. В сравнение с 2011 год. това е съкращение с повече от 1500. намалеването се дължи предимно на САЩ и Русия,  които изпълняват поетите задължения по Договора за мерките по съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Известно количество е съкратено също и заради изтеглянето на като остарели и отслужили своя срок системи.

Други важни тенденции, които докладът отчита се рязкото съкращаване на миротворческите контингенти в различни части на света и че няма нито една нова страна, която да се е присъединила към Договора за касетъчните боеприпаси.

Докладът за международната безопасност и процесите на въоръжаване и разоръжаване в света е част от серия публикации, които SIPRI пуска преди измизането на годишното изследване на оръжейния пазар SIPRI Yearbook 2013.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини