От х:

Днес в x:

Тодор Ташев: Разпускам СДС

Тодор Ташев

- Господин Ташев, потвърждавате ли намерението си отпреди дни да се кандидатирате за лидер на СДС след оставката на Емил Кабаиванов?

- Да. Твърдо възнамерявам да се кандидатирам.

- Кога ще стане това? За кога е насрочена изборната конференция на СДС?

- Засега има насрочена национална конференция на 6 и 7 юни. На нея ще се утвърдят критериите, по които ще става номинирането и съответно изборът на председател. Ако отговарям на критериите, ще поставя своята кандидатура. А иначе според устава на СДС отчетно-изборно събрание трябва да се проведе до 4 месеца след парламентарните избори.

- Обединението на десните партии вече звучи като химера, след толкова разцепления.

- Аз не искам обединение на партии. Искам обединение на хората. Дори с цената на разпускането на партиите в досегашния им вид.

- Искате да кажете, че ще разпуснете СДС, ако ви изберат за председател?

- Точно това казвам. Не само СДС. И ССД, и ДСБ, и останалите десни формации. Настоявам за обединение, дори с цената на разпускане на досегашните партии. Защото се оказва, че лидерите им всъщност защитават личните си интереси, а не идеи. Видяхме как се разпадна Синьото единство преди изборите. Видяхме и пазарлъците преди вота. Видяхме и до какво доведе всичко това. Дясно мислещите хора в България останаха без представителство в парламента.

- Не е ли по-добре с преговори между отделните десни лидери да се постигне обединение?

- Много се съмнявам това да се стане.

- А говорихте ли с някои от тях?

- Надежда Нейнски например се съгласи на разговори, но заяви, че преговорите трябва са на основата на тежестта на всяка от партиите. Казах й, че ако трябва да се съобразяваме с тежестта, изобщо не трябва да се разговаря с нея. Доколкото разбрах, Румен Христов също е за обединение, но без ДСБ и ССД. Въобще, всеки си прави някакви тънки сметки.

- Явно те си представят обединението на десните партии като споразумение между лидерите?

- Явно.

- Трудно ще Ви е да се състезавате със старите муцуни в политиката, те са познати от телевизора от десетилетия. Освен това са обиграни в процедурните хватки, задкулисните споразумения, с мръсните политически игри. Направо казано, ще Ви изядат с парцалите, ако се изправите срещу тях.

- Така е. Но аз представям не толкова ново лице, а кауза. Основните принципи формулирах още преди изборите в едно открито писмо. Точно неприемането на тези принципи стана причина и за оттеглянето ми от листата на СДС.

- В това писмо настоявате и за слагане на край на така наречената „колективна отговорност“, която е форма на безотговорност. Как си го представяте това?

- В турския НПК (Наказателно-процесуален кодекс) например е записано, че всеки съдия носи отговорност за решението си до размера на иска. Тоест, всяка от страните, ако е ощетена от несправедливо решение, може да потърси обезщетение от съдията, който го е издал. Не знам доколко това е работеща формулировка в Турция, но такъв принцип за лична отговорност може да залегне за всички колективни органи, особено за общинските съвети (Тодор Ташев е общински съветник в Димитровград -б.а.). Безотговорността в България вече придоби катастрофални размери.

- Някои от десните политически лидери възприема ли Вашата идея за разпускане на досегашните партии и създаването на нова десница?

- Досега само Любен Дилов-син заяви готовност да разпусне „Гергьовден“ и да се създаде изцяло нова политическа формация.

- И как ще се нарича новата десница?

- Това няма толкова голямо значение. Едни не искат да е ДСБ, други са против ССД. Името не е толкова важно. По-същественото е обединението да се осъществи от хората, а не от лидерите.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини