От х:

Днес в x:

Прогноза: Борисов ще бъде унижаван от партиите

Политологът Васил Гарнизов коментира за Би Ти Ви, че предстои да видим процес на публично унижение на Бойко Борисов покрай сформирането на правителството.

"Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов", каза Гарнизов. Той очаква БСП да спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска да направи самостоятелно правителство и да не се съгласява на коалиция с който и да е.

Прогнозата на политолога от Нов български университет е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносители, тъй като са разумни.

"ГЕРБ е победител, въпреки че управлението им завърши предсрочно, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл", подчерта Гарнизов.

Той определи прокуратурата като "пета политическа сила", която също ще влияе при съставянето на правителство и "дамоклев меч", който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви.

Прогнозата на социолога Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" е, че останалите партии ще изчакат около една година, ако някой се нагърби да направи правителство. Тя не изключи и нови избори 2 в 1 през май-юни 2014, когато трябва да има вот за евродепутати.

"Нито ГЕРБ е загубила толкова, колкото можеше, нито БСП е спечелила толкова, колкото се надяваше", констатира Димитрова.

Според нея на изборите няма победител, защото БСП не се е превърнала в една убедителна алтернатива. Прогнозата на Димитрова е за силно поляризиран и патов парламент със силна опозиция и трудно прокарване на закони.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини