От х:

Днес в x:

ЕЦБ намали основния лихвен процент до рекордно ниските 0.50%

Европейската централна банка намали основния лихвен процент на фона на засилващите се призиви от еврозоната фокусът да се измести от рестриктивните мерки към икономически ръст, предаде АФП.

Както очакваха повечето анализатори, ЕЦБ намали лихвената ставка за рефинансиране с 0.25% до новото рекордно ниско ниво от 0.50%.

Централната банка намали също своя лихвен процент по пределното кредитно улеснение с половин процент до 1.00%.

Банката обаче запази лихвения процент по депозитното улеснение непроменен на 0%.

Намаляването на основния лихвен процент е най-вече символичен ход, който може да вдигне духа в еврозоната, но няма да издърпа континента от рецесията, коментира „Ню Йорк Таймс”.

Централната банка намали основния си лихвен процент от рекордно ниските 0.75% до 0.50%. Това е първата промяна в лихвените ставки на банката от юли 2012 година насам и четвъртата откакто Марио Драги зае председателския пост през ноември 2011 година.

Централната банка ще продължи да предоставя неограничени заеми на банките на ниски лихви „докато това е нужно” и най-малко до средата на 2014 година, каза Драги на пресконференция.

Дори на това рекордно ниско ниво от 0.50%, основният лихвен процент на ЕЦБ остава по-висок от ставката на Федералния резерв, въведен в края на 2008 година.

Ходът на ЕЦБ беше широко очакван след серия от икономически индикатори през последните седмици, които предзнаменуваха продължителна тенденция към икономически спад в еврозоната на фона на рецесията, която застрашава дори германската икономика.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини