От х:

Днес в x:

Кибер война предизвика забавяне на скоростта на Интернет в световен мащаб

Скоростта на Интернет в цял свят падна значително заради най-голямата кибер атака в историята, съобщиха експерти в областта на сигурността, предаде БГНЕС.

Спор между компания, бореща се срещу спама и хостинг компания е предизвикал ответни атаки срещу ключова инфраструктура. Те се отразили на широко използвани услуги като Netflix и експерти се тревожат, че могат да ескалират и да засегнат банкови услуги и имейли. Пет национални кибер полицейски сили разследват атаките.

Компанията "Спамхаус", базирана в Лондон и Женева, е организация с идеална цел, която помага на имейл провайдърите да отстраняват спама и друго нежелано съдържание. За да прави това, компанията поддържа множество блок листи – бази данни със сървъри, за които е известно, че се използват за злонамерени цели.

Неотдавна "Спамхаус" блокира сървъри, поддържани от "Кибербункер" - холандки уеб хост, който твърди, че ще приеме всичко с изключение на детска порнография или материали, свързани с тероризъм. Свен Олаф Камфиус, който казва, че е говорител на "Кибербункер", съобщи, че "Спамхаус" злоупотребява със своята позиция и не трябва да й бъде позволявано да решава "какво да отива и какво да не отива в Интернет".

"Спамхаус" пък казва, че "Кибербункер", в сътрудничество с "криминални групировки" от Източна Европа и Русия, стои зад атаката. Засега "Кибербункер" не е отговорил на обвиненията. Стив Линфорд, изпълнителен директор на "Спамхаус", заяви, че мащабът на атаката е безпрецедентен. "Ние сме подложени на тази кибер атака повече от седмица. Но сме на крака, те не успяха да ни повалят", изтъкна той.

Линфорд посочи, че атаката е разследвана от пет национални кибер полицейски служби в света, но не разкри повече подробности, тъй като въпросните служби са притеснени, че също може да пострадат от подобни атаки срещу собствената им инфраструктура. Нападателите използвали тактиката Distributed Denial of Service (DdoS), при която определена цел се наводнява с голямо количество трафик, за да бъде блокирана. В този случай мишена били сървърите на Системата за имената на домейните (DNS) на "Спамхаус". Линфорд заяви, че мощта на атаката би била достатъчна за сриването на интернет инфраструктурата на британското правителство. "Ако извършите подобна атака срещу Даунинг Стрийт, те веднага ще се сринат. Ще бъдат напълно лишени от интернет", посочи той.

"Тези атаки достигат своя пик от 300 гигабайта в секунда. Обикновено, когато има атаки срещу големи банки, говорим за около 50 гигабайта в секунда", допълни Линфорд.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини