От х:

Днес в x:

Спиране на 40% от ВЕИ поиска министър Василев

Да бъдат временно изключени от електроенергийната система на страната ВЕИ източниците, които нямат всички надлежни документи за работата им. Това е първата спешна мярка, която предлага служебният министър на икономиката Асен Василев.

По думите му около 40% от всички инсталирани ВЕИ са свързани неясно как към електроразпределителните дружества и по този начин не се знае какво количество електроенергия влиза в системата. Това в един момент може да се окаже опасно за системата.
По думите на Василев има основание да се смята че временната мярка за неизкупуване на електроенергията от тези ВЕИ може да стане постоянна, тъй като те не изпълняват Закона за енергетиката.

Втората мярка касае формирането на цените на т.нар кафява енергия, която фигурира като добавка за високоефективно комбинирано производство в сметките за ток.

Електроенергийният системен оператор да проведе търг за осигуряване на т.нар студен резерв, като неговият размер ще бъде намален от 1040 мегавата на 840, което ще доведе до по-малко разходи на НЕК за осигуряване на електроенергия в случай на извънредно натоварване на системата.

Според нас ДКЕВР трябва да предложи по-ниска цена за износ на ток към Турция. Тя не е част от Европейското икономическо пространство и там не важат правилата на единния пазар, коментира още министър Василев.

ДКЕВР да приеме правила за търговия с електрическа енергия, като те да влязат в сила от 15 април. Това е първата стъпка към либерализиране на пазара на електроенергия, което е изключително важно за засилване на конкуренцията, заяви още Асен Василев.

Необходимо е и преразглеждане на включените в енергийния микс източници, което също да доведе до по-справедливо тарифиране, отбеляза Василев.

Енергийният министър предлага и още две мерки:
КЗК да започне секторен анализ в сектор Енергетика, тъй кат това е само в нейните правомощия.
Очаквам това да бъде направено в най-кратки срокове, подчерта министърът.

Също така, Агенцията за държавна финансова инспекция трябва да влезе в държавните предприятия в енергетиката и да направи одит на обществените поръчки.
Обект на първия обществен съвет към МИЕТ ще бъдат дългосрочните договори, според които ние сме задължени да плащаме дори и когато тези централи не работят.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини