От х:

Днес в x:

Откриха паметник на ген. Гурко в София

Днес, в навечерието на националния празник 3 март, бе открит паметник на легендарния генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко на едноименната улица в столицата, в градинката до Софийска градска галерия, предаде БГНЕС.

Стотици софиянци се стекоха да почетат героя от Шипка, тук бяха и председателят на НС Цецка Цачева, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, депутати, общински съветници, представители на граждански организации и високопоставени гости от Русия.

"Няма нищо по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на тези, които вярват, както и ти, които са славяни, какъвто си и ти – това е памет завинаги", заяви в емоционална изповед авторът на бюста на ген. Гурко, дарен от руската страна, руският скулптор Григорий Потоцки.

Прославеният командир на предния отряд на руската армия на Балканския полуостров генерал - фердмаршал Йосиф Владимирович Гурко е талантлив руски офицер със забележителна кариера, останал в историята най-вече с победите си по време на Руско-турската освободителна война. Той минава през всички фази и изпитания на военните действия - от Свищов до Сан Стефано, но остава в паметта на българите преди всичко с отбраната на Шипка. Ген. Гурко е възпят и от народния поет Иван Вазов в неговото известно стихотворение "Здравствуйте, братушки!". В съзнанието на българите руските братя-освободители отдавна имат своя духовен паметник на обич и признателност, заявиха ораторите на събитието.

"Радостен е за нас този ден, който Господ ни сътвори - в идеалния център на столицата на Божията Премъдрост София най-после да се издигне паметник на улицата, носеща името на генерал Йосиф Гурко - една емблематична личност, запечатала най-светла памет в българската и руска истории. Спомняме си онзи славен момент на освобождението на София и онези паметни думи на генерал Гурко, който казва: С превземането на София се завърши този бляскав период на войната, в който човек не може по-напред да се начуди на храбростта ли или на постоянството на храбрите войни в борбата им със студовете, дълбокия сняг и преминаването на Балкана". Това каза в словото си по време на отслужването на тържествения молебен Знеполският епископ Йоан.

"Когато в България чуеш името на ген.Гурко, с радост се споменават героичните и славни боеве и победи на Шипка, превземането на Търново, Пловдив и София. Паметта за онези дни е жива и за това говорят стотиците паметници на героите в страната. На тях са кръстени и много улици, както и тази, на която се намираме - на името на ген. Гурко. Днешният красив и одухотворен паметник на този велик човек е въплъщение и на войнската доблест, на православната и славянска солидарност и на братските чувства, които изпитва руският народ към България". Това бяха думи на руският посланик в София Юрий Исаков.

Официалните лица, гостите от Русия и обикновените граждани поднесоха много венци и цветя през паметника на ген. Гурко.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини