От х:

Днес в x:

Уволняват гардове от НСО заради връзки с мафията. Вестниците в неделя

Покушението срещу Златомир Иванов-Баретата продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, ще бъде подложен на още операции, каза пред Нова телевизия проф. Милан Миланов от "Пирогов". Все още състоянието му е критично, като лекарят сравни състоянието му с спортистът Благой Иванов-Багата, който прекара дълго време в кома без да се знае дали ще оцелее.
"Има напредък по отношение на неговото състояние", посочи още Миланов. Следващата операция ще бъде на бедрото му, където е минал един от куршумите. Очакват се обаче доста усложения и още интервенции.
Професорът каза, че Баретата сам е поискал да бъде настанен в "Пирогов". "Това, което ме учуди и ядоса, е кой го носеше - охраната му", разказа Миланов. По думите му екипът на "Спешна помощ" не е оставен да извърши служебните си задължения.
След като беше прострелян във вторник Баретата беше подложен на животоспасяваща операция." - в. „Дневник".

„Бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с години процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи.Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по Дарик.
Той даде конкретен пример с делото срещу Златко Баретата, който през последните 20 години е намирал място като един от евентуалните заподозрени за дадено извършено престъпление...
Той обаче отказа да коментира дали има заподозрени за показната стрелба срещу Баретата. Според него в основата на нападението седят неуредени неща от миналото...
Златомир Иванов-Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата във вторник сутринта. Той е подсъдим по делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици." - в. „Стандарт"

„Цветанов отказа да коментира дали има заподозрени за показната стрелба срещу Златко Баретата, но заяви че нападението "повече е свързано с нещо, което е неуредено, нещо, което е имал в минал период от време и не е решено към настоящия момент.
"Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства", посочи Цветанов." - в. „24 часа".

Неделните вестници съобщават също ,че двама служители на НСО са освободени заради връзки с организираната престъпност.

„Двама служители от НСО уволнени заради връзки с организираната престъпност...
Двамата служители са били засечени в структури на организираната престъпност, поради което е бил отнет допускът до класифицирана информация. Единият от тях е охранявал Сергей Станишев, когато е бил премиер. Другият се казва Иван Иванов.
По-късно тези служители са освободени." - в. „Труд".

„Гард на бившия премиер Сергей Станишев се оказа бандит. Един от охранителите му, докато е бил премиер, е имал връзки с престъпни групировки, каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик. Той и още един служител са освободени от длъжност наскоро след сигнал на МВР, съобщиха малко по-късно от НСО.
Разкритието на Цветанов е по поповод на словесния двубой между бившия президент Георги Първанов и него. Вътрешният министър преди няколко дни обвини бившия президент, че през 2009 г. е потулил писмо-сигнал за среща между Алексей Петров и Златко Баретата. На нея двамата бандити си разпределяли наркопазара..." - в. „Стандарт".

„Преди дни са освободени двама служители на Националната служба за охрана(НСО), защото са засечени в структури на организираната престъпност и затова им е бил отнет  допускът до класифицирана информация.
За освободените от НСО се разбра в отговор на въпрос към вицепремиера за сигнала, получен в канцеларията на предишния президент Георги Първанов...
Димитър Вучев-Демби подал през 2009 г. жалба до президентството, в която описал, че докато Алексей Петров е сред шефовете в ДАНС, спецагенцията пази Златко Баретата и дясната му ръка Мартин Станков-Рашо, както и цялата му структура за разпространение на наркотици в София. За това писмо, постъпило в президенството, съобщи вчера до медиите предишният президент Георги Първанов.
Дни след като Вучев подал сигнала, близък на Алексей служител на ДАНС и двама братя, разследвани и оправдани за похищения, опитали да отвлекат Демби от заведение на околовръстното шосе в София, разказал самият той на полицията. Заради новосъбраните данни има версия, че конфликт след разговора на Петров с Иванов и последвалият арест на Баретата през 2009 г. може да са свързани със сегашния атентат срещу Златомир Иванов..." - „Дневник".

"Трябва да има бързо правораздаване и приоритети в държавата. Основният приоритет е борбата срещу тежката организирана престъпност", каза още Цветанов и допълни, че това е един от дефицитите, които бяха отчетени, когато страната ни стана член на Европейския съюз - реформата в съдебната система.
Министър Цветанов даде пример с делото срещу Златко Баретата...
Според вътрешния министър бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи. „И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховният касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система", обясни министър Цветанов.
Златомир Иванов-Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата във вторник сутринта. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са му операции, може да се наложат и нови. Ранен беше и неговият охранител Атанас Станков. Златомир Иванов е подсъдим по делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици." - в. „Сега"

Вестниците продължават да отделят място и на възможностите на българите да работят в страни от ЕС и нежеланието на Великобритания да отвори трудовия се пазар за българи и румънци.

„Британският финансов ежедневник "Файненшъл таймс" публикува серия от статии, посветени на опасенията Острова за вълна от български и румънски имигранти.
В редакционна статия, озаглавена "Британски мигранти", изданието посочва, че българите и румънците ще поемат към Германия, където перспективите за работа са по-блестящи, или към Италия, където се чувстват в културен план повече като у дома.
Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят.
Официалните статистики показват, че само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора, посочва изданието.
"Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество. Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 г. допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта във Великобритания", пише още ежедневникът." - в. „Труд".

„В друга статия пред "Файненшъл таймс" говори румънският посланик във Великобритания Йон Джинга, който подчертава, че страната му е в началото на икономически подем и затова към Великобритания няма да потегли поток от румънски имигранти. Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2,5-процентен растеж през 2011 г. и 1,7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите европейски икономики и румънците ще предпочетат да останат у дома.
В трета статия вестникът припомня, че според български експерти българите пък по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, казват експертите.
От началото на 2014 г. българите и румънците ще имат неограничено право да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свободата на движение в Европейския съюз и служители предупреждават, че това може да доведе до вълна от имигранти. Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79 процента от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци, отбелязва "Дейли експрес"..." - в. „Сега".

„Лидерът на Партията за независимостта във Великобритания Найджъл Фарадж, който скандализира българите с изявлениято си, че ако бил един от тях, щял веднага да избяга от България, обясни, че нямал нищо против нас, а просто се страхувал от имигрантската вълна, която се очаква да залее родината му.
Фарадж обясни пред TV7, че през 2004 година около 1 млн. души пристигнали на Острова от Източна Европа.
"Хората бяха шокирани", посочи депутатът и допълни, че почти половината от новодошлите били неквалифицирани и неподготвени.
"Не коментирам толкова българите като цяло, колкото това, че отворихме вратите за имигранти на Обединеното кралство за неограничен брой хора. Повече от ясно е, че ако кажете на жителите на една бедна държава за свободния достъп, има сериозен риск те да изберат тази алтернатива", коментира Фарадж.
"Ако аз бях млад българин без алтернатива, вече щях да си стягам багажа и да замина за Лондон", отбеляза отново той.
Според него толерантността на хората във Великобритания е прескочила прага на търпимост.
"Има усещането, че тук се случва нещо неправилно и безпрецедентно в нашата история", коментира депутатът.
Той обясни и откъде тръгва цялата антибългарска кампания.
"Целият дебат има две причини - нашият шок след влизането на Полша в ЕС и дебатът какво означава ЕС и неговите регулации относно свободното придвижване на хора".
Според евродепутата Метин Казак, Фарадж привлича вниманието към себе си. "За щастие в Европейския парламент подкрепата му е минимална", заяви той.
"Групата на британеца е от 20 човека, нормално е да вдигат шум, за да ги чуят", посочи Казак.
Политическият анализатор Владимир Шопов обясни, че думите на Фаридж са насочени към хора с твърде леви убеждения, които се крепят на ръба на социалната система..." - „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини