От х:

Днес в x:

Питат държавата с кюмбетата за атомна централа

Ядрена енергетика за държавата с кюмбетата е като този автомобил, с отопление на дърва и въглища

През последните дни ни заляха с порой от думи за АЕЦ „Белене”. И този порой ще се увеличава през тази седмица, защото датата на референдума наближава.

А иначе водопадът от числа би объркал дори Архимед. Истинска бомбандировка и от едната, и от другата страна. Как да прецениш кой е прав?

От един обемист анализ в „Капитал”, озаглавен „10 откровено неверни неща за „Белене” ако не друго, поне става ясно че ментят и едните, и другите. За властта е донякъде разбираемо – тя ако не лъжеше, нямаше да е власт. Или поне нямаше да е българска.

Но пък опозицията не остава по-назад и също менти на едро. Още като видя по телевизията „дългият инкасатор”, или Р. Овч., ако повече ви харесва, ми става ясно че ще послъже, още преди да си отвори устата.

А ни лъжат на едро. Като се започне с цената на централата, цената на тока – сега и след 20 години, до прогнози за потреблението на електричество в страната.

Много ми е интересно обаче как се прави прогноза за потребление на електричество в страна, която преди повече от 10 години върна кюмбетата в домовете си? Ами ако след 10 години опрем до газените лампи?

Цената на тока и в сегашния си размер е почти непосилна за много български семейства. Нищо чудно след десетилетие да се откажем от електричество и да върнем газените лампи от времето на прадядовците си. Както върви през последните десетилетия, натам сме се запътили. Каква ти ядрена централа? И десет да ги имаме, като не можем да си платим тока, ще стоим на тъмно и студено. Което става все по-вероятно, и за все повече семейства в обречена България.

България опря до кюмбетата именно заради алчността на крадливите политици. И няма особено значение колко ще струва новата централа – 5 или 10 милиарда. Защото колкото повече пари се налеят там, толкова повече ще се откраднат. За състоянието, в което в момента се намира страната думите на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече”, са изключително верни. Колкото повече инвестиции, толкова повече комисиони.

Тоест новата централа ще бъде опасана с криминални договори – за доставки, за отработеното гориво, за каквото се сетите. И ще се краде на воля.

Само преди ден икономическият министър Делян Добрев извади тежката артилерия срещу „Белене”. (Тежката артилерия била открита в кашони). Оттам извадили държани досега в тайна преписки с RWE, от които е видно, че немската компания оценява проекта на 10.59 млрд. евро. Тоест 21 млрд. лв.

Хасковлията Делян Добрев веднага пресметна, че това са пари за пенсии за няколко години, за здравеопазване също за няколко години. Макар че по същата логика можем да сложим на масата цената на една магистрала и да кажем: това са парите за образование за пет години. Но как да го каже Делян, като ще трябва да си ритне трудовата книжка.

Има нещо особено зловещо в това, че в същото време, докато политиците подмятат милиардите за „Белене”, в Сопот деца излязоха пред портала на ВМЗ с плакати: „Гладни сме! Платете парите на родителите ни! Няма какво да ядем!” Много от тях вече са върнали газените лампи в дома си, защото са без ток. И ако някой политик би имал неблагоразумието в този момент да ги попита какво мислят за АЕЦ „Белене”, сигурно щяха да го пребият с камъни.

Дължимите пари за заплати на работниците от ВМЗ са около 2.5 млн. лв. Но никой няма да ги даде. Явно на никой политик в България вече не му пука, дори от гладни деца.

В публичното пространство продължават да бликат нови и нови разкрития за „Белене”. Пак преди ден стана ясно, че 250-те милиона заем от Париба за „Белене” НЕК е похарчила по предназначение само една трета. Останалите пари са дадени за друго, но никой не казва за какво. Може би за хонорара на „хидроинженера” Ахмед Доган. Или за някой друг овластен разбойник.

Имя им легион.

Ако продължават да спазват пропорциите „инвестиция-кражба: едно към две”, то от 10-те милиарда поне 6 ще гушнат далавераджиите. Както вече го направиха с 250-те милиона от Париба.

Куче влачи, диря няма.

Насипното състояние на държавата в момента е такова, че колкото и добро решение да се вземе, за каквото и да било, то е обречено. И колкото е по-мащабно, като „Белене”, толкова е по-застрашително и би могло да унищожи самата държава. Защото страната в момента прилича на рушаща се сграда върху нестабилна пясъчна основа - колкото и да кърпим покрива или да сменяме дограмата, тя непрекъснато се килва на една страна. Защото основата на държавата в момента е: корупция, кражби, некадърност. Каквото и да изградиш върху такава основа, ще рухне.

И това е добрата новина. Лошата е, че нищо не зависи от нас. Така нареченият референдум всъщност е поредната илюзия. През последните дни в социалните мрежи се радва на изключителна популярност адаптираната басня за лисицата, гаргата и сиренцето.

Ето я, за тези, които не са я чели:

„Лисицата:

- Гарго, ще гласуваш ли с "ДА" на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!

Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.

-Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с "ДА"?

Гаргата:

-Да!

Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:

-Аз и "НЕ" да бях казала, все тая..."

За финал, защото лошите новини и на мен ми идват в повече, има и добри. Например: вече преполовихме зимата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини