От х:

Днес в x:

Дойде Новата година и за ромите

Ромите посрещнаха Нова година и празника Банго Василий. По традиция, на 13 януари вечерта се събира цялото семейство. Поднася се птица, сготвена в пълно мълчание от домакинята. Младите жени чистят до блясък къщата и лъскат съдовете. Точат се кори за баници и баклави.

Трапезата се слага в средата на стаята, на пода. По- младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка от тях. Подобно на питата на Бъдни вечер и ромите разчупват хляб, но паричката, която се слага вътре не е случайна, а се предава от поколение на поколение.

Посред нощ ромските деца не очакват Дядо Коледа, а посрещат Банго(куция) Васил, Легендите за него разкават, че е пътувал 3 дни и се е борил с големи трудности по път, спасил е ромите от бедствия. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини