От х:

Днес в x:

За любов: Добавете копър в погачата

Към питата на трапезата на Бъдни вечер е добре да се добавят няколко билки, които ще предадат смисъл и допълнително въздействие, каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. Добавяйки копър към погачата ще се засилят любовните емоции, чесън ще засили защитата на организма, шафранът ще засили духовността.

Преплетените украси на питата ще визуализират съхраняване на индивида и семейството във вселенска среда. За целта се правят елементите на вселената- кръга и плочката, която представлява центъра на съществуване на отделния човек в семейството. На трапезата на Бъдни вечер неизменно трябва да имам жива постна храна.Хубаво е да предвидим от зимната градинка достатъчно кълнове. По думите на Елмазов се получава много хубава салата ако седем дни преди празника сме направили поници от слънчоглед, репички и лимец. Получава се пълна с ензими салата, която ще ни зареди с необходимите витамини и ще е полезна за организма, за да се справи с преяждането на следващия ден.

В курабийките биха могли да се сложат и по- екстравагантни подправки. Сред тях са индийско орехче, канела, ванилия- това са все растения, които с миризмата си участват в духа на празника, каза билкарят. Ошавът също е сред основните храни на трапезата на Бъдни вечер. За целта трябва още през есента да са набрани плодовете от градината и да са оставени на слънце, за да се изсушат. ``Не се ли отделим при приготвянето на храната от ежедневните, тежките грижи, ние няма да постигнем празника, заяви Елмазов. Подходяща рецепта със зеле е на древно-тракийски жрец Залмоксис, заяви Елмазов. Суровото зеле, изстискано на сок или направено на зелник е много подходящо за Бъдни вечер. Към зелето могат да се прибавят и няколко листа от градински чай, цвят от риган и корен от джинджифил.``Готвенето на зелето е свързано с много обреди и вярвания, каза билкарят.

И Бъдни вечер, и Коледа се опитват да ни наситят с едно приповдигнато настроение, чрез обреда на храната до известна степен и в по- голяма степен, чрез любовта край домашния огън, камината и децата, каза Елмазов. Той добави, че в кандилото, с което най- възрастният прекадява къщата може да се сложи и розмарин.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини