От х:

Днес в x:

Нашите в Камерун хапнали маймунско

Йоанна Кокотанекова (вляво) и Елена Цветкова разказват впечатления от пътуванията

Ястие от маймунско месо било най-екзотичното, което хасковлии опитали в Камерун. Това призна днес шефката на Младежкия център Елена Цветкова. Тя допълни обаче, че й съобщили какво точно е яла, след като вече опитала ястието. На вкус месото съвсем не било лошо, от един от няколкото вида ядливи маймуни. Нашите обаче отказали останалите екзотични предложения на камерунските домакини, които имали неблагоразумието предварително да им кажат от какво е приготвено ястието. Опитали се да им предложат за вечеря нещо като печена змиорка, обвита в палмови листа. Сред останалите традиционни камерунски гозби били пържените, печени и приготвени по още много начини банани.

Хасковската делегация бе в африканската държава в края на ноември, в нея бе включен и кметът Георги Иванов. Гости от Камерун пък бяха в Хасково това лято. Традиционните носии на гостите тогава привлякоха любопитството на местните в центъра на областния град.

Българската делегация бе в Камерун по проект „Целите на хилядолетието“, финансиран от ЕС, в който Младежкият център в Хасково е координатор за България. В него участват няколко европейски държави – Италия, Франция, Румъния, Португалия, както и две африкански – Камерун и Буркина фасо. Днес от Младежкия център споделиха впечатления от пътуванията си в рамките на проекта. Сред целите на този проект е европейски училища да помагат на африканските.

„Предложихме им няколко добри практики в сферата на образованието, които бяха много добре приети“, разказа Елена Цветкова. Сред идеите било внедряване на вижън система в клас, която включва компютър, мултимедия и мишка за всеки ученик. Това толкова се харесало на домакините, че се наложила и среща с министъра на образованието на Камерун, за да се обсъди въвеждането на тази система в училищата. Голям проблем обаче се оказал фактът, че повечето от камерунските училища нямат ток. Някои нямали и вода.

„Сблъскахме с коренно различна образователна система. Там в един клас има по 100 деца. При това не е задължително да са на една възраст“, обясни Цветкова. На фона на образователната система в Камерун нашата училищна действителност изглеждала направо на космическо ниво.

В програмата на нашата делегация било включено и участие в сафари, но промяна на полета им осуетила плановете.

Друга група с хасковлии пък бе в Италия в рамките на същия проект. Посещението на Ботуша бе презентирано от ръководителя на делегацията – Йоанна Кокотанекова. Освен нея от Хасково в групата са били включени и две учителки от СОУ „Васил Левски“ - Диана Атанасова и Виолета Русева. Българската делегация наброявала цели 16 души, за разлика от групите на другите държави в проекта, които били повече от скромни. От домакините – Италия, например били само трима, от Франция нямало нито един, от Португалия и Румъния по двама. Това предопределило ролята на най-активен участник на българите. Наши учители изнесли показни уроци в италиански училища.

В проекта „Целите на хилядолетието“ в България са включени 12 училища. Целта е те да постигнат така наречения „Дневен ред 21“ - план за действие за достигане на устойчиво развитие на школото. 8 от българските училища са го постигнали, половина от тях са от хасковско. От областния град това е СОУ „Васил Левски“.

Тодор Кръшков

Класна стая в Камерун
Пазар в Дуала - един от най-големите градове на Камерун
Пазар в Дуала-2
Сред децата от училище в Макапе
Сред учителите в Макапе
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини