От х:

Днес в x:

450 000 лири компенсация за подалия оставка шеф на Би Би Си

Скандалът в британския медиен гигант Би Би Си продължава с нови две оставки в ръководството. Отиват си Хелън Боудън - директор на Би Би Си нюз, и нейният заместник Стив Мичъл. Огромно недоволство предизвика и предвидената парична компенсация за досегашния шеф на корпорацията.

Боудън и Мичъл са били помолени да предадат своите задължения от новият действащ генерален директор Тим Дейви и председателя на Би Би Си Тръст лорд Крис Патън, които преценили, че медията се нуждае от нова ясна линия на управленски контрол.

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл, който подаде оставка вчера - само два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца и грешното обвинение срещу политик в педофилия, пък ще получи като компенсация 450 000 британски лири или 715 000 долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението за обезщетението е взето от попечителския съвет на 90-годишната държавно финансирана информационна корпорация, оглавяван от председателя лорд Патън. Тази стъпка предизвика сериозна критика в местния печат, а и от редица официални представители. Председателят на комитета на Палатата на общините в британския парламент по въпросите на културата, средствата за масова информация и спорта Джон Уитингдейл заяви, че би искал да изясни защо попечителският съвет е преценил подобно решение за допустимо.

Ентуисъл е заемал поста генерален директор на Би Би Си само 54 дни, което е своеобразен антирекорд в 90-годишната история на медията. Освен това името му стана синоним на поредица скандали и макар той самият да няма вина за инцидентите, които разтърсиха Би Би Си, според Уитингдейл решението за такава голяма компенсация е най-малко спорно.
Сумата от 450 000 лири е заплатата на Ентуисъл до края на идната година и се очаква да му бъде изплащана на редовни части всеки месец, твърдят информирани източници.

Би Би Си се оказа в центъра на скандал, след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните й водещи - покойният Джими Савил - е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.
Би Би Си започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година. Британската полиция разследва твърденията, че Савил, който водеше детски предавания по Би Би Си, е извършвал в продължение на шест десетилетия сексуални посегателства над жени, сред които момичета на възраст около 12 години, включително в помещенията на британската компания. Полицията съобщи, че е открила около 300 потенциални жертви.

Критиките се засилиха, след като по телевизията беше излъчено интервю с възпитаник на социален дом в Уелс, който твърдеше, че през 70-те и 80-те години на миналия век е бил подлаган на сексуално насилие от страна на Алистър Макалпайн - бивш съветник на експремиера Маргарет Тачър. Впоследствие се оказа, че информацията е невярна и в петък телевизията се извини за допуснатата грешка, но в крайна сметка това доведе до оставката на Ентуисъл.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини