От х:

Днес в x:

Шефът на БРФК Камен Литов: Кинологията в Димитровград има бъдеще!

 

Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 Проект : “Разнообразяване на туристическите атракции и продукти в трансграничния регион - Международен киноложки и развлекателен център „Марица” – Димитровград”
/CYNOLOGY CENTER/
Договор № B1.32.05 

Камен Литов е председател на Българска републиканска федерация по кинология. Начело на структурата е от 2002-ра година. Освен шеф на БРФК, Литов е и съдия в национални и международни киноложки изложби.

Преди дни той гостува в Димитровград за откриването на Международния киноложки център в парк Марица. Литов сподели своите впечатления за придобивката и кинологията и бездомните кучета у нас.

Г-н Литов, в Димитровград бе открит първия по -рода си международен киноложки център, какво е отношението на Българската републиканска федерация по кинология съм подобни инициативи?

 

Да така е, но не бива да „залитаме“ в тази посока. Както имам предвид- това е най-добре построения, най-добре подготвен и най-близко до нуждите на кинологията център.

Всъщност мога твърдо да кажа, че това е център за киноложка комуникация.

Това е така, защото тук не може да се каже, че има място само изложби, обучения, грижа за кучетата или нещо друго. Това е място, където се обменя киноложка култура. Защото нито едно от тези неща, които изброих не е изолирано от живота на едно куче или в дейността на един кинолог. Нещата са свързани и вървят в поредица. А българинът за съжаление все още не е развил достатъчно киноложка култура!

С какво подобни центрове са важни, както казвате, за развиването на киноложка култура?

Хората определят тук по-добрите кучета от всяка порода, за да могат да ги пуснат после в разплод. Освен това, имаме и много породи, за които не е нужно да се търсят най-добрите качества -домашни любимци, компаньони и др.

Социализирането или адаптирането в човешка и кучешка среда -това са важните компоненти от тази култура. Тук са и поведението на едно куче, а също и умението на стопанина да ги възпитава и да ги търси тези качества. Това се постига най-лесно като има кой да ти го покаже и мястото, където да го направиш.

Вместо всеки да се мъчи сам за себе си, ще посети това прекрасно място, ще получи компетентна помощ, ще набере опит и защо не да стане специалист и да предаде опита на следващото поколение.

Ще видите колко скоро, бързо и рязко ще започне да се прилага гази материя в живота и ще се промени отношението. Тогава съм сигурен, че рязко ще намалее и броя на бездомните кучета на територията на тази община благодарение на този център.

Убеден съм, че той ще заработи, защото тук има едно съчетание на потребност и специалисти. Това е забележимо не само в Димитровград, но и на територията на Хасковска област.

Между другото, Димитровград е първата община у нас, която поглежда с добро око на желанията и нуждите на кинологията в България. Затова мога категорично да заявя, че този вид занимание тук има бъдеще!

Според вас, може ли с подобни центрове пряко или косвено да се реши проблема с бездомните кучета?

Да, защото властта у нас отделя огромно внимание и средства за справяне с проблема и търси начини да го обхване законово, финансово и т.н. А никой не проумява, че изхода е организирана кинология и точно тук е парадокса. По света е точно обратното, в европейските държави, а и не само там. Направете место за кучкарите и ги оставете да се развиват, а това което те правят, няма как да не бъде полезно за обществото.

Виждате как е направено това място, то е не само красиво и полезно, а и освен всичко друго има бъдеще!

Настоящата публикация е създадена в рамките на проект „“Разнообразяване на туристическите атракции и продукти в трансграничния регион - Международен киноложки и развлекателен център „Марица” – Димитровград” /CYNOLOGYCENTER/”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013”, съ-финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участващи в програмата Гърция - България. Отговорността за съдържанието на публикацията се носи от Община Димитровград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган

The Programme is co-funded by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and BulgariaПроектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участващи в програмата Гърция – България

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини