От х:

Днес в x:

Никой не знае какво става с Таки, Интерпол още го търси

Близо 6 месеца след като гръмна новината за ареста на Христофорос Аманатидис-Таки, Интерпол все още го "издирва." Или поне това показва страницата на международната полиция, където в списъка на издирваните лица все още е прикачена снимката с данните за нашенеца.


Припомняме, на 10 май бе съобщено, че Таки е заловен в луксозния комплекс "Палм Джумейра" в Дубай (изкуствен остров, на който живеят изключително богати хора). Докато беше обявен за издирване, медиите го "пращаха" ту в Бразилия, ту в ЮАР или пък на различни екзотични острови.

Тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев опроверга появилите са информации, че соченият за наркобос номер едно у нас се е предал сам и е бил с фалшив паспорт.
След шест месеца все не е ясно дали наркобосът ще бъде върнат у нас, за да се изправи пред Темида. С тази процедура бе натоварена Върховна касационна прокуратура, а главният прокурор Борис Велчев официално поиска екстрадицията му. Сега по-нататъшното развитие на сагата "Таки" е в ръцете на съда в ОАЕ.

Според запознати шансът да ни върнат Таки е 50:50. Затрудненията идват от това, че Дубай е извън ЕС, а страната ни няма правна спогодба с дубайските власти.

Към момента българската прокуратура няма информация какво се случва с Таки, дали е разглеждано искането за екстрадицията му у нас.

Не мога да ви кажа. Никой не знае, това е процедура, заяви пред news.bg говорителят на ВКП Стелияна Кожухарова. Тя обясни, че не знае какви са точно процедурите в ОАЕ, а самата тя в 20-годишната си практика като юрист за първи път попада на подобен случай. По думите й, властите в ОАЕ не са задължени да ни информират за това как протича производството, а само за крайния резултат.

Никой не знае какви са процедурите там, нито да предполага кога ще приключат. Там правото е различно, заяви Кожухарова.

Тя обаче увери, че у нас производство има и то ще приключи със или без връщането на Таки у нас: „Знаете, има възможност ако той не бъде екстрадиран, да бъде съден задочно."

Още в самото начало родните магистрати бяха скептични относно връщането на Аманатидис на българска земя. Те отказаха да се ангажират и с предположения кога може да стане това, тъй като не са съвсем наясно със съдебната процедура там и на колко инстанции се гледат подобни мерки за екстрадиране. Ако съдът нареди българинът да се прибере у нас, ще бъде сформирана делегация от страната ни, която ще отиде да го доведе.

МВР търси близкия до бившата ВИС Христофорос Аманатидис от 2008 г., когато беше издадена Европейска заповед за арест. Почти 4 години по-късно Интерпол го пусна за издирване с червена бюлетина.

От България Аманатидис избяга в края на 2008 г. По това време наркобосът получава и анонимен есемес, с който е предупреден, че срещу него се готви акция. За това съобщение медиите научиха от дупнишкия бизнесмен Ангел Христов-Геле при ареста на "брат му" Пламен Галев през 2008 г. Тогава Геле каза, че и те като Таки са получили есемеси.
Към септември 2008 година, когато напуска страната, Таки остава чист откъм обвинения. През юни 2009 г. обаче прокуратурата му повдига задочни такива за това, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Разследването на престъпленията на "Бандата на чуковете" продължи две години. От прокуратурата твърдят, че бандата е разпространявала хероин и кокаин в София, като се е специализирала и в наказателни акции. Твърди се, че нейните членове са рязали уши и са чупили ръце и крака на некоректни длъжници и конкуренти.

През миналата година делото влезе в Софийския градски съд с обвинение срещу седем души от групата с основни действащи лица Любомир Костадинов - Младежа, Цветан Миленов - Църи и Асен Китанов - Психото. До тях на подсъдимата скамейка се наредиха още Илия Илиев - Илийката, Владимир Иванов, Васил Бекиров и Васил Христов.

В края на юли месец обаче Софийски градски съд разби мита в родните ъндърграунд среди за съществуването на подобна банда. От общо седмината подсъдими, съдия Христинка Колева прати зад решетките едва четирима, но не заради зверските пребивания, а заради търговия с дрога.

Адвокатите на Любо Младежа, Църи, Психото и Илийката "обещаха", че ще обжалват решението на първоинстанционния съд. И така, докато чакаме делото да премине в ръцете на апелативните съдии, изчакваме и решението на чуждестранните им колеги дали соченият за създател на тази банда - Христофорос Аманатидис, ще се прибере у дома.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини