От х:

Днес в x:

На 93 год. почина Чавела Варгас, гласът на Алмодовар

Чавела Варгас и Педро Алмодовар

Чавела Варгас, великолепен изпълнител на ранчера - музиката на загуба и копнеж, личността, която предизвикателно разби джендър стереотипите, е починала на 5 август на 93-годишна възраст.

Варгас е починала на мултиорганна недостатъчност неделя в болница в Куернавака, Мексико. Тя е била хоспитализирана дни след завръщането си от Испания, където е била в подкрепа на CD, посветено на испанския поет Федерико Гарсия Лорка.

От началото на 1990-те години славата й се свързва с испанския режисьор Педро Алмодовар, който включва нейни изпълнения във филмите си.

Алмодовар може би най-добре списва Варгас с думите "грубия глас на нежността".

Предългата й певческа кариера и бохемски бисексуален живот я поставя сред артистичния и интелектуален елит на Мексико - редом с писателя Хуан Рулфо, композитора Агустин Лара, и художниците Диего Ривера и Фрида Кало. Носят се слухове, че бисексуалните Кало и Варгас имат романтична афера.

 Варгас записва първия си албум, "Бохемска нощ" през 1961 г. и продължава да записва до наши дни - над 80 други. Нейните версии на песни като "La Llorona" (Плачещата жена) и "Piensa En Mi" (Мисли за мен) се считат за окончателни. През 2002 г. тя се появи в биографичния филм за Кало "Фрида", в който пее "La Llorona." През 2007 г. получи Латинската Грами за музикално съвършенство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини