От х:

Днес в x:

Не подписаха. Лекари и медицински сестри без увеличение

Вчера бяха обявено увеличение на лекарските заплати, както на другия болничен персонал. Колективният трудов договор в отрасъл „Здравеопазване" обаче не бе подписан днес. Работодатели и синдикати не се споразумяха по нов текст, внесен в последния момент от страна на работодателите, съобщава Дарик. Текстът гласи, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има, но при условие, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са и търговски дружества.

От синдикатите казаха, че този текст е внесен след като се разбрали за заплатите и стопират споразумението докато нещата не се изяснят. Ние нямаме вина, че в последния момент е написано това, каза председателят на КНСБ Иван Кокалов. Този текст на практика лишава повечето медици от гръмко обещаването увеличение, защото огромен процент от болниците работят на загуба и имат задължения. Излиза, че правителството уж увеличава заплатите с 20 процента, но всъщност те си оставят същите. От КНСБ настояват условието с печалбата да отпадне, синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност, защото тя не зависи от тях.

Вярно е, че болниците бяха превърнати в търговски дружества, но лекарите нямат вина, че субсидиите идват късно, касата бави парите и реализират вместо печалба – загуби. Освен това не били договорени заплатите на медицинските сестри. Синдикалистите настояват тяхната заплата да стане 530 лева, а през 2013 година да има още едно увеличение за хората, работещи в сектора. Основната заплата на лекар пък да е 700 лева искат те. Министър Атанасова изрази учудване, че договорът няма да се подпише. Тя била готова да положи подписа си още в този момент, при условие, че болниците са печеливши, пише skandalno.net . Знаейки прекрасно, че те няма как да станат такива…

Колективният трудов договор предвиждаше близо 12% увеличение на началните заплати на лекарите и 20 на сто за медицинските сестри.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини