От х:

Днес в x:

Жоро Милионера се предаде с празна раница. Преглед на националния печат

24 часа: ГЕРБ обеща справедливост и забогатяване. Първото е на ниво скандали, второто-"добре че не е по-зле"

Този месец бележи три години от управлението на ГЕРБ и - нормално - това дава повод за равносметки, анализи и оценки. Задачата е повече от благодатна, но и изпълнена с подводни камъни, тъй като традиционно в България отношението към управниците е от типа "или ги хвалиш, или ги плюеш".

Тези крайности обаче съвсем не звучат адекватно на реалностите най-малкото защото всяко правителство в последните 15-ина години има както за какво да го похвалиш, така и за какво да го наплюеш...

Програмата на ГЕРБ за европейско развитие на България (с дата 1 юни 2009 г.) категорично поставя два основни приоритета - "възстановяване и гарантиране на справедливостта в обществото" (разбирай правов ред, а не разпределение на доходи) и "постигане на благоденствие и просперитет за българите". Казано по-просто, справедливост/законност и забогатяване - приоритети, които всеки разумен българин би подкрепил. Нормално е икономистите да се фокусират върху забогатяването, но няколко думи за справедливостта (или усещането за справедливост) са повече от наложителни.

В програмата на ГЕРБ е записано, че "липсата на справедливост разколебава гражданите в качеството на държавните институции, в политическата система и в демокрацията".

 

24 часа: Борисов качи Витоша на петия ден от пожара и го закри

Необичайна мудност демонстрира Бойко Борисов при гасенето на пожара на Витоша. Макар да е пожарникар по образование, той посети мястото едва на петия ден от огъня, за да констатира, че е потушен.

Премиерската визита в 6,30 сутринта вчера бе обявена на медиите в 23,30 ч в сряда, когато вече бе ясно, че ситуацията е овладяна. Борисов бе придружен от министрите Цветан Цветанов и Аню Ангелов.

След като се увери, че пожарът е ликвидиран, премиерът изрази учудване, че и от този случай някои хора са се опитали да правят политика. Той ги призова да премерят сили с ГЕРБ на политическия терен, а не да обиждат стотиците хора, които са спасили планината, с приказките си, че е имало хаос в организацията. Виждате условията, имаме трима ранени, докато дойдем, обърна се Борисов към придружаващите го репортери.

"Поне още 5-6 дни ще дими. Има места, където отдолу е торф. Дори след като е загасено, надолу в дълбочина може да се възпламени пак, така че поне още една седмица ще държим техниката тук с пожарникарите", обясни още премиерът.

По-късно по време на празника на МВР той разкритикува и медиите, позволили си да пишат, че реакцията на властите при гасенето е била неадекватна. Това стана, след като вътрешният министър Цветан Цветанов се оплака, че се дава лоша оценка от псевдополитици и псевдоспециалисти.

 

Труд: Жоро Милионера се предаде с празна раница

Крадецът на близо 1,5 милиона лева инкасо се предаде в Пловдив, но с празна раница. Това съобщи в Стара Загора вътрешният министър Цветан Цветанов. Охранителят Георги Енев, който задигна парите заедно с бронираната кола, която караше, се появил около 17,30 ч в окръжната прокуратура.

"Пловдивски адвокат се обадил на окръжния прокурор и казал, че клиентът му иска да се предаде", каза Цветанов. Според вътрешния министър предалият се крадец е носил със себе си само раница.

 

Труд: ГЕРБ предлага: Съжителството равно на брак

Статутът на двойките, които съжителстват без брак, да бъде признат и ясно регламентиран в Семейния кодекс. Промените ще бъдат инициирани от депутати от ГЕРБ през септември.

Преди да стигнат до пленарната зала обаче, задължително ще минат през широка обществена дискусия, уточни пред "Труд" юристът от управляващата партия Емил Радев. От мнозинството са наясно, че най-вероятно ще срещнат отпор от Църквата.

Целта на готвените промени е статутът на "безбрачните" двойки да се приравни с тези на изслушалите Менделсон в гражданското, защото в момента първите са дискриминирани, категоричен е Радев.

 

Стандарт: За Чудесата: Белоградчик е фаворит

Белоградчик поведе в битката за ЮНЕСКО. Над 5000 българи се включиха още в първия ден на онлайн националния вот на "Стандарт" за нови български чудеса в световната организация. 77 на сто от гласувалите избраха Града на скалите. Точно в 13 ч в Белоградчик главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова даде старт на вота. Първият държавник, който направи публично избора си, бе вицепремиерът Симеон Дянков. Неговият фаворит също бе Белоградчик. 12 млн. лв. за 3 години ще налее кабинетът за старините в областта, обеща Дянков.

Чипровски килими, дело на близначки в 7 клас, пък са номер 1 в надпреварата за нематериалното наследство.

Стандарт: ГЕРБ си писа 5

На третата година от мандата ГЕРБ си писа много добър 5. Шефът на депутатите на властта Красимир Велчев обяви, че направеното от тях не е достатъчно, но не е и малко. Пред "Стандарт" вицепремиерът Симеон Дянков писа на кабинета 5 заради неприключилите реформи в здравеопазването и енергетиката.

Красимир Велчев предложи закон за корупцията и лобизма. Според него такъв закон би намалил чувствително нивото на корупция. Той изрично уточни, че в този кабинет няма корупция, а тя е на по-ниските нива. По думите му явно действащите разпоредби в различни закони срещу подкупите не са достатъчно конкретни, след като негативната практика продължава. Намерението за подобен закон е в отговор на критиките на опозицията, че ГЕРБ не изпълнява предизборните си обещания. С уточнението, че България е "малка държава и е зависима от икономическото състояние на останалите страни" Велчев каза: "Успяхме да запазим да не се увеличават данъците, да не се намаляват пенсии, съкращенията да не бъдат толкова големи." "Каквото може, се прави. Няма управляващ, който да не иска хората да получават високи заплати и пенсии. Въпросът е докъде може една държава да си го позволи", каза Велчев. По повод критиките на опозицията той обяви, че не и очаквал добра оценка от нея.

Монитор: Рибари вадят хашиш за €360 млн. от морето

Рекордно количество от 12 тона висококачествен хашиш на стойност почти 360 милиона евро заловиха антимафиоти от ГДБОП. Пратката беше открита в склад край софийското село Мировяне, а вчера лично премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов отидоха да видят на място дрогата. Според информацията на разследващите наркотикът е мароканско производство, а у нас е влизал с кораби. Трафикантите използвали схема като от филма „Имало едно време в Америка".

Монитор: Жоро Милионера се предаде

Издирваният под дърво и камък Георги Енев, който сви 1,5 милиона от инкасо автомобил преди три седмици, се предаде сам вчера в Пловдив. Това е станало в късния следобед в пловдивската прокуратура, потвърдиха от там. Жоро Милионера, с каквото прозвище стана известен охранителят и бивш рейнджър от Афганистан, е отишъл с адвокат в четвъртък вечерта в сградата на окръжната прокуратура в Пловдив.

Монитор: 100 лв. глоба за прелитане на червено

Със 100 лв. ще олекват шофьорите за преминаване на червен сигнал на светофара или неспиране на пешеходна пътека. Това записаха вчера депутатите от транспортната парламентарна комисия в окончателния вариант на промените в Закона за движение по пътищата. Очаква се до две седмици те да бъдат гласувани на второ четене и в пленарната зала.

Сега: ГЕРБ загуби в съда битката за 100 млн. лв. от здравните вноски

Поредната законодателна разпоредба на управляващите от ГЕРБ падна вчера в Конституционния съд, след като съдиите приеха, че прехвърлянето на пари от бюджета на НЗОК към здравното министерство противоречи на принципите на правовата държава. Това е 122-рият текст на мнозинството, отменен от КС, по сметките на БСП.

За да спести пари, финансовият министър Симеон Дянков реши дейности, които по закон се плащат от републиканския бюджет, да се финансират от здравни вноски чрез трансфер от касата. За 2012 г. НЗОК трябваше да преведе на министерството 100 млн. лв. "за финансиране на медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. са финансирани чрез бюджета на Министерството на здравеопазването". Този текст от закона за бюджета на НЗОК беше атакуван в Конституционния съд от 60 депутати от опозицията с аргумента, че със здравноосигурителни вноски ще се покрива лечението на неосигурени лица, което трябва да е за сметка на бюджета. Според депутатите така се отнемат средства на гражданите в полза на изпълнителната власт.

 

Дума: Ударно изтичане на мозъци от България

Нито един ученик от отборите ни, спечелили медали в международните олимпиади по математика и информатика, биология, физика и пр. през последните 10 години, не е останал в България. Това показва справка, направена от депутата проф. Станислав Станилов ("Атака"). Това съобщи самият той вчера по време на обсъждането в парламента на годишния доклад за работата на БАН през 2011 г.

От тазгодишния випуск на Софийската математичска гимназия пък само 10 на сто от децата кандидатстват във висше училище у нас, останалите са се насочили към вузове в чужбина. Според Станилов онези над 60 учени от БАН и Софийския университет, които са участници в научните експерименти в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), открил тези дни най-тежката частица Хигс-бозон, не са пратени в Женева с пари от държавата, а благодарение на собствения си научен авторитет. Това са няколко примера за дългосрочните последици от неадекватното отношение на властта към науката и от финансовия терор над БАН, каза Станилов. Страшното "изтичане" на мозъци е, защото младите таланти просто няма къде да приложат знанията си в България, където заплатите на учените са обидни, заяви проф. Станилов.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини