От х:

Днес в x:

Китайци построиха "град-фантом" в Ангола

Китайска компания издигна град-фантом в сърцето на Ангола, съобщава електронното издание на „Le monde". Става въпрос за градчето Nova Cidade de Kilamba, което е построено в африканската страна от китайската компания International Trust and Investment Corporation (Citic).

Изграждането на града възлиза на 3,5 милиарда долара и е продължило по-малко от три години. Новопостроеното градче се намира на едва 30 километра от столицата на Ангола Луанда. Nova Cidade de Kilamba представлява изцяло нов град, с десетки жилищни сгради в ярки цветове, улици и административни служби.

За момента в новия град са изградени 750 постройки. Всички те обаче са празни. От 2 800-те напълни готови за живеене жилища са продадени едва 220.

Новият град може да приюти съвсем спокойно близо 500 000 души, но къде са те, пита изданието. Причината най-вероятно се крие в невъзможността на по-голямата част от населението да се сдобие с жилища в „призрачния град". Апартамент в новопостроеното селище струва между 120 000 и 200 000 долара. Цената със сигурност е доста висока за повечето жители на Ангола, две трети от които живеят средно с по-малко от два долара на ден.

Изграждането на градчето е част от обещаните от президента на Ангола Хосе Едуардо дос Сантос нови един милион жилища в страната, които трябва да бъдат построени в рамките на четири години.

Koмплексът до столицата е "отворил врати" преди шест месеца.

На практика обаче Nova Cidade de Kilamba стои празен и най-вероятно ще остане такъв. В Ангола няма средна класа - хората са или много бедни или много богати. Тези, които имат средства, никога не биха си купили жилище на подобно място, коментира Елиас Исаак от Инициативата "Отворено общество" в Южна Африка.

Изданието отбелязва още, че Ангола е платила на китайската компания, както най-често прави при подобни мащабни инвестиции, с природните си ресурси. Страната е богата нa петрол и диаманти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини