От х:

Днес в x:

В Националната художествена галерия изложени картини от Кърджали

Националната художествена галерия отвори обновените си зали с мащабната изложба "Майстора, цветето и вселената", посветена на 130 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. На официална церемония присъства премиерът Бойко Борисов и четирима министри - Вежди Рашидов,  Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Симеон Дянков. Националната художествена галерия вече се нарича Национален музей на българското изобразително изкуство. В интервю за "Хоризонт" и.д. директор Слава Иванова коментира, че  и трите етажа на сградата са бъдат обновени, ремонтирани и всички инсталации подновени. "Сградата, по отношение на енергийната ефективност, беше преустроена, всички зали са климатизирани. Имаме вентилационна система. Имаме асансьор, който свързва трите етажа", изтъкна Слава Иванова. Финансирането идва от Министерство на регионалното развитие, проектът се финансира с европейски пари. Малко над 3 600 000 е общата стойност на проекта. Проектът е изпълнен от ЕКСА АД с главен проектант архитект Константин Пеев. Сградата на Княжеския дворец е реставрирана през годините на етапи.В края на 90-те години е извършена основна реставрация на покрива на източното крило на сградата по Европейска програма за реставриране на паметници на културата RAFAELLO.
През 2001 г. – 2003 г. са реставрирани фасадите на източното крило на сградата, финансирани с дарения от Фондация Месершмит, Германия.
През периода 2003 – 2009 г. са реставрирани централните кули, част от залите, централното стълбище и експозиционни площи от източното крило на сградата, западната и северната фасада на централното крило на сградата. Тези консервационно-реставрационни работи са по проекти на ЕКСА АД с главен проектант арх. Константин Пеев. Изложбата, с която днес музея отваря врати, представя яркото и самобитно изкуство на Владимир Димитров-Майстора, като своеобразна емблема на българския национален дух, отбелязват от галерията. От голямото художествено наследство на художника са подбрани над 300 произведения - маслени платна, акварели и рисунки - които осветляват основните теми в творческия му път, разположени във всички зали .
Акцентът на тази изложба е в новия поглед към личността и творчеството на Майстора, тръгващ от неговото слово. В центъра на отделните части на експозицията се експонират мисли на художника за изкуството и живота. Те водят в смисловото разгръщане на самата изложба - през темите майчинство, моми, жътви, труд, деца, автопортрет. Изложбата е организирана и с участието на ХГ "Владимир Димитров-Майстора"-Кюстендил, която съхранява най-голямата за страната колекция от произведения на Майстора. Показани са и картини, собственост на Софийска градска художествена галерия, и галериите в Русе, Добрич, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Кърджали, Плевен. Изложбата ще продължи до средата на септември.

Източник: novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини