От х:

Днес в x:

Д-р на Нушич ще ни лекува в жегите

Звездите на българския театър и тв екран Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева ще се развихрят на първомайска сцена, така както могат и умеят само те. Заедно с колегите си от шуменския Драматично-куклен театър "Васил Друмев" двамата всенародни любимци ще представят комедията "Д-р" от Бранислав Нушич.  

Освен Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева в ролите се превъплъщават Стефан Сотиров, Димитър Димитров, Кольо Стайков, Сия Драгоева, Валентин Ченков, Милен Димитров, Стефани Лечева, Димитрия Милушева, Дарина Бодурова, Диа Мантова и други актьори от трупата на шуменския театър. Сценичната адаптация, режисурата и музиката са на Бойко Богданов. Сред целите, които режисьорът споделя, че си поставя с постановката на творбата на гениалния сатирик Нушич, е да накара хората да се посмеят на собственото си безразсъдство и на това на околните. "Ще се усмихнат, на места ще се разсмеят с гърлен смях, после ще им стане по-леко", обобщава той емоциите, които предизвиква спектакълът. 

"Доктор" е блестяща комедия на сръбския писател и драматург Бранислав Нушич - ярък комедиограф, изобличител на социалните пороци в сръбското общество от края на 19 и началото на 20 век. Написана е през 1936 година, но явно модерното днес купуване на дипломи и съвести има стари балкански и европейски корени щом още тогава Нушич го отразява и осмива по оригинален и неустоимо смешен начин. Творбата е ярка сатира на балканските обществени нрави, написана с добродушна усмивка и със сълза в окото, един поучителен "открит урок", на който зрителите не само да се посмеят, а и да огледат себе си в колоритните и до болка познати персонажи.  
В "Д-р"характерните балкански черти са омесени в комични и заплетени ситуации, които карат зрителите да се превиват от смях. Разбира се за това заслуга имат и актьорите, които са от всички поколения в трупата на шуменския театър.

Публиката в Първомай ще може да се наслади на тази съвкупност от емоции, които предизвиква "Д-р", на 28 юни. Представлението е с начален час 19 и ще се играе в читалище "Св.св. Кирил и Методий". Билетите са с цени 6 лв за ученици и пенсионери и 8 лв. Могат да се намерят в библиотеката на читалището.

К.Нешева

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини