От х:

Днес в x:

Еврест взе 3 жертви. Други двама алпинисти безследно изчезнали

Трима алпинисти от Германия, Южна Корея и Канада загинаха през почивните дни, докато се спускаха от най-високия връх Еверест. Още двама алпинисти от Китай и Непал са обявени за безследно изчезнали. Това съобщи представител на департамента по алпинизъм на Непал, цитиран от АФП, предаде "Фокус".

61-годишен германец и 44-годишна корейка загинали, докато се движели по южния склон, съобщава БГНЕС.
За голямо съжаление вече можем да обявим смъртта на Еберхард Шааф от Германия, заяви Анг Черинг Шерпа от местна туристическа агенция пред Франс прес.
Южнокорейката Сон Вън-Бин, която бе обявена за изчезнала още през уикенда, издъхнала в района на "Балкона" – област до най-високия връх.

Третата жертва е родената в Непал канадска гражданка Шрия Шах.
Според информацията в нейния сайт, тя е "предприемач, политически активист, социален работник и преди всичко – дръзка дама".

Миналата седмица 73-годишна японка подобри собствения си рекорд, като изкачи Еверест за втори път и стана втората най-възрастна жена, покорила върха. От 1953 г. близо 3700 души са изкачили Еверест, а загиналите са най-малко 236, припомня Ройтерс, цитирана от Дневник.

Миналата година българският алпинист Николай Проев загина по време на експедиция в Хималаите.

В опит да атакуват хималайски осемхилядници смъртта си са намерили осем наши сънародници, най-известният от които е Христо Проданов. На 21 април 1984 г. той става тринадесетият човек, успял да достигне до най-високата точка на земята - Еверест (8848 м), без кислороден апарат, при това по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още Жестокия път. Същия ден на слизане от върха Проданов замръзва фатално. С неговото изкачване България се превръща в 19-ата страна със свой покорител на Покрива на света.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини